Decreet lokaal bestuur en uitvoeringsbesluiten.
Gemeenteraadsbeslissing van 26 mei 2020 betreffende het reglement gemeentelijke uitleendienst.
Af en toe worden de gemeentelijke diensten gevraagd of er een uitleendienst van containers bij evenementen bestaat. Gezien de gemeente geen containers bij evenementen uitleent, worden de organisatoren gevraagd om dit zelf te regelen (bv via privé afval inzamelaars). De huurkosten van een afvalcontainer voor 1 dag zijn te hoog voor kleine evenementen georganiseerd door verenigingen. Daarom steken vrijwilligers van de verenigingen het afval van een evenement in hun eigen restafvalcontainer. Dan betalen ze zelf het afval van de gemeenschap terwijl ze zich net vrijwillig hebben ingezet voor de gemeenschap. Bijgevolg: Frustraties
Bovendien blijft er na sommige grotere evenementen die buiten doorgaan afval liggen of wordt het zelfs in zwerfvuil zakken gestoken.
Met het oog op striktere bepalingen voor afvalbeheer legt EcoWerf meer nadruk op sorteereilandjes (er wordt gewerkt aan een nieuwe type sorteereilanden, de eerste prototype wordt verwacht in 2024). De sorteereilanden kunnen ontleend worden van EcoWerf of de gemeentes deze in eigen beheer kan hebben. Het gemeentelijk magazijn is te klein om sorteereilandjes te beheren en de gemeentelijke evenementen zijn veelal niet groot genoeg om verschillende eilandjes te zetten. Daarom overwegen we om te werken met uitleencontainers.
EcoWerf stelt voor om uitleencontainers (die gechipt zijn op de gemeente als uitleencontainers) te leveren aan het gemeentelijke magazijn. De gemeente zelf bepaalt hoeveel en welke maat containers ze wil en de gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van deze containers (leveren naar de evenementen en terug naar het magazijn, op de straat buiten zetten voor de tweewekelijkse ophaling). Ook de beslissing of we de kosten van het afval al dan niet doorrekenen bepalen de gemeenten zelf. Het is alvast digitaal opvolgbaar na iedere ophaling.
In de vergadering van 10 mei 2023 heeft de gemeentelijke Milieuadviesraad een eventuele ontlening voor evenementen besproken en vonden het voorstel goed; het risico van zwerfvuil/sluikstort is groter bij evenementen zonder een container. De Milieuadviesraad zou wel graag de container ontlening ook voor de binnen evenementen zien. Wat op zich kan en volgens het reglement perfect mogelijk is.
Toevoeging aan uitleendienst in Oud-Heverlee
Vanuit onvrede uit de evenementensector werd een nieuwe toevoeging onderzocht rond afvalverwerking.
Momenteel dienen alle evenementen hun eigen afval te verwerken. Ofwel door dit in hun eigen containers thuis te sorteren, of door een externe afvalverwerking te laten komen. Dus of de kostprijs gaat heel hoog, of de vrijwilligers moeten er zelf voor opdraaien en dit komt op hun persoonlijke diftar factuur.
Bijgevolg willen we, net als vele buurgemeenten reeds doen, een aantal evenementencontainers aanschaffen bij EcoWerf en mee in de uitleen steken. Die samen worden geleverd met tafels, stoelen of ander groot materiaal.
Aangezien het probleem van het afvalbeheer het meest acuut is bij openluchtevenementen (sinds enkele jaren zijn er bijvoorbeeld geen grote problemen met het afvalbeheer bij de evenementen in Roosenberg), wordt voorgesteld in eerste instantie om de containers in te schakelen voor openlucht evenementen en als het goed werkt uit te breiden naar indoor evenementen.
We stellen de aanschaf voor van volgende evenementencontainers:
Alle containers moeten van een slot voorzien worden en worden gechipt en getraceerd als "evenementencontainers".
Procedure bij uitlening:
1) Aanvraag en levering van containers
Dienst vrije tijd:
De technische dienst:
2) Betaling
Als Diftar gemeente betalen wij, als gemeente, zelf geen rechtstreekse aanbiedingskosten voor onze containers, maar we betalen wel een deel van alle kosten (op basis van het totale gewicht van afval opgehaald op ons grondgebied door EcoWerf) en ook een vaste jaarlikse kost van 17.09 euro per elke gemeentelijke container. Om bronsortering te faciliteren, stellen we voor dat elke erkende vereniging van de gemeente Oud-Heverlee containers voor een openluchtevenementen in onze gemeente kan ontlenen met de volgende voorwaarde:
Dienst vrije tijd:
Dienst milieu ondersteunt de dienst vrije tijd met de volgende informatie:
Dienst financiën factureert de verenigingen na het evenement voor het opgehaalde afval.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het reglement voor uitleen evenementenmateriaal goed:
Reglement Uitleen Materiaal Evenementen – Gemeente Oud-Heverlee
Het gemeentebestuur wil bijdragen tot een optimale werking van organisaties, verenigingen, diensten en instellingen door materiële en logistieke ondersteuning aan te bieden.
Het evenementenmateriaal is beschikbaar voor erkende verenigingen, buurtcomités en scholen van Oud-Heverlee.
Artikel 1: Aanvrager
Door de gemeente Oud-Heverlee wordt materiaal voor ontlening ter beschikking gesteld aan:
Artikel 2: Aanvragen
De aanvragen gebeuren digitaal via de reservatiemodule op www.oud-heverlee.be.
De aanvragen worden in volgorde van ontvangst behandeld. De vastlegging is slechts definitief na bevestiging door de dienst vrije tijd.
Een aanvraag mag maximaal 1 jaar op voorhand ingediend worden en moet minstens 3 weken voor de activiteit ingediend worden.
Artikel 3: Afhalen/leveren en ophalen
Met betrekking tot de levering van materialen dient men zich te schikken naar de onderrichtingen van de dienst infrastructuur.
Het materiaal kan enkel geleverd en opgehaald worden tijdens de werkuren van de dienst infrastructuur. Het materiaal wordt geleverd, niet geplaatst.
De plaats van levering van materialen dient binnen de gemeentegrenzen te vallen.
Na de activiteit zorgt de ontlener ervoor dat het materiaal in dezelfde staat en schikking verzameld wordt op de centrale plaats van levering met het oog op de ophaling door de dienst infrastructuur.
Het toegestane materiaal dat niet afgehaald werd op de afgesproken datum kan verder worden uitgeleend.
Artikel 4: Controle
Bij het afhalen/leveren gaat de ontlener de goede staat van de materialen na.
Indien door de ontlener geen bemerkingen worden gesignaleerd, dan zullen bij inlevering eventuele defecten en kosten aan de materialen voor rekening van de ontlener zijn.
Artikel 5: Gebruik
Tijdens de uitlening moet de gebruiker de volgende richtlijnen naleven:
Het niet naleven van deze laatste verplichting kan met zich meebrengen dat de uitleen van materialen aan de betrokken vereniging in de toekomst wordt geweigerd.
Artikel 6: Schade, verlies en diefstal
De ontlener is volledig verantwoordelijk voor eventuele beschadiging, diefstal of verlies van het ontleende materiaal.
Bij beschadiging, diefstal of verlies moet de ontlener de volgende procedure naleven:
Het gemeentebestuur kan de kosten die voortvloeien uit de schade (andere dan slijtage), de diefstal of het verlies van de uitgeleende voorwerpen terugvorderen van de ontlener (zelfs indien deze niet zelf verantwoordelijk is voor de schade, het verlies of de diefstal) via facturatie.
Gestolen of beschadigde materialen die dienen vervangen te worden, mogen in samenspraak met de dienst vrije tijd door de gebruiker zelf worden aangekocht en overgedragen aan de gemeente. De kwaliteit van het materiaal dient minstens gelijkwaardig te zijn.
De waardebepaling van de voorwerpen is opgenomen in een overzichtslijst, vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7: Retributie en extra prestaties
§ 1 extra prestaties geleverd door het gemeentepersoneel
Extra gepresteerde werkuren, als gevolg van niet nageleefde afspraken, zullen aangerekend worden volgens de tarieven bepaald in het in voege zijnde retributiereglement voor tussenkomst door de gemeentelijke diensten voor prestaties voor rekening van derden. Het materiaal dat niet wordt geleverd door de dienst infrastructuur wordt afgehaald en teruggebracht op eigen kosten en risico, dit gebeurt op de overeengekomen tijdstippen met de dienst vrije tijd.
§ 2 retributie bij de ontlening van afvalcontainers
Artikel 8: Aansprakelijkheid
De gemeente Oud-Heverlee kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of eventuele andere schadelijke gevolgen die zouden voortvloeien uit het gebruik van het ontleende materiaal.
Artikel 9: Uitzonderingen
Het college van burgemeester en schepenen kan, mits gemotiveerd besluit, afwijkingen toestaan op bovenstaande bepalingen.
In uitzonderlijke omstandigheden kan het college van burgemeester en schepenen een verstrekte toestemming herroepen en/of het uitgeleende materiaal terugvorderen. Het college motiveert deze beslissing.
Artikel 10: Aanvaarding reglement
Door het ontlenen van materiaal van de uitleendienst aanvaardt de ontlener de bepalingen van dit reglement na te leven.
Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2024 en vervangt het reglement gemeentelijke uitleendienst van 26 mei 2020.
[1] Buurtcomité: een vereniging van inwoners van de gemeente die buurtgerichte activiteiten organiseert die open staan voor alle bewoners van een bepaalde buurt, straat of een gedeelte ervan (minimum 10 gedomicilieerde gezinnen).