Decreet Lokaal Bestuur.
Bepalende wetgeving voor onze rechtspositieregeling werd aangepast waardoor wij onze lokale rechtspositieregeling dienen aan te passen.
Met de komst van dit kaderbesluit krijgen lokale en provinciale besturen meer vrijheid en lokale autonomie voor het voeren van een modern lokaal personeelsbeleid.
Het besluit zet in op verschillende vernieuwingen: het wegwerken van de verschillen tussen statutaire en contractuele personeelsleden, inzetten op interne mobiliteit tussen de lokale of provinciale besturen en op externe mobiliteit tussen overheidsniveaus en de private sector. Ten slotte introduceert het besluit verschillende moderne HRM-instrumenten voor de lokale en provinciale besturen.
Om aan deze doelstelling tegemoet te komen, werd op 10 juli 2023 het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
De nieuwe regeling trad in werking op 1 oktober 2023.
Op 1 februari 2024 werd ook het besluit dat de modaliteiten vaststelt voor de beëindiging van het statutaire dienstverband gepubliceerd. (inwerkingtreding op 11 februari 2024).
Hierdoor is het mogelijk voor lokale besturen om de tewerkstelling van zowel de contractuele als de statutaire personeelsleden te beëindigen o.b.v. dezelfde gronden en met dezelfde modaliteiten.
Concreet betekent dit dat de statutaire tewerkstelling kan worden beëindigd door middel van een onderling akkoord, opzeg, opzeg met vrijstelling van prestaties, verbreking, ontslag om dringende reden en medische overmacht zoals bij contractuele personeelsleden.
Het MAT bereidde een ontwerp van rechtspositieregeling voor.
Onze voorstellen en argumenten werden 14 december 2023 met de vakorganisaties besproken.
ACV en ACOD ondertekenden de protocollen voor niet akkoord.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de nieuwe gezamenlijke rechtspositieregeling van gemeente en OCMW Oud-Heverlee goed.