Decreet Lokaal Bestuur.
Bepalende wetgeving voor onze rechtspositieregeling werd aangepast waardoor wij onze lokale rechtspositieregeling dienen aan te passen.
Met de komst van dit kaderbesluit krijgen lokale en provinciale besturen meer vrijheid en lokale autonomie voor het voeren van een modern lokaal personeelsbeleid.
Het besluit zet in op verschillende vernieuwingen: het wegwerken van de verschillen tussen statutaire en contractuele personeelsleden, inzetten op interne mobiliteit tussen de lokale of provinciale besturen en op externe mobiliteit tussen overheidsniveaus en de private sector. Ten slotte introduceert het besluit verschillende moderne HRM-instrumenten voor de lokale en provinciale besturen.
Om aan deze doelstelling tegemoet te komen, werd op 10 juli 2023 het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
De nieuwe regeling trad in werking op 1 oktober 2023.
Op 1 februari 2024 werd ook het besluit dat de modaliteiten vaststelt voor de beëindiging van het statutaire dienstverband gepubliceerd. (inwerkingtreding op 11 februari 2024).
Hierdoor is het mogelijk voor lokale besturen om de tewerkstelling van zowel de contractuele als de statutaire personeelsleden te beëindigen o.b.v. dezelfde gronden en met dezelfde modaliteiten.
Concreet betekent dit dat de statutaire tewerkstelling kan worden beëindigd door middel van een onderling akkoord, opzeg, opzeg met vrijstelling van prestaties, verbreking, ontslag om dringende reden en medische overmacht zoals bij contractuele personeelsleden.
Het MAT bereidde een ontwerp van rechtspositieregeling voor.
Onze voorstellen en argumenten werden 14 december 2023 met de vakorganisaties besproken.
ACV en ACOD ondertekenden de protocollen voor niet akkoord.
Tussenkomsten
Overleg met vakbond is goed verlopen, zie verslag als bijlage. Ze wilden dat we nog drie puntjes met het bestuur zouden bespreken, daarna koppel ik aan hen terug en krijgen we het protocol. Het arbeidsreglement in bijlage is het document dat met hen besproken werd, de aanpassingen waarover we overeenkwamen zitten daar (ook) nog niet in verwerkt. De nieuwe versie met de verwerking van alle punten krijgen we van CC Consult zodra ze weten wat het verdict is van het college over de drie puntjes die we hieronder voorleggen:
Artikel 59: Sven en Ben: zeer korte termijnen voor de evaluatieprocedure. Ontwerp = als in functioneringsgesprek wordt opgenomen wat de tekortkomingen zijn en dat de evalutieprocedure opstart begint een termijn van 3 maanden te lopen dat er een verbeteringstraject moet doorlopen worden. Na 3 maanden is er een eerst evaluatie, gevolgd door een tweede periode van 3 maanden verberteringstraject. Zijn er twee negatieve evaluaties, dus na 3 en na 6 maanden, dan volgt voorstel tot ontslag. Die periodes vinden de vakbonden te kort. Tegenargument van administratie is dat in het functioneringsgesprek moet aangegeven worden dat het niet goed gaat, we zetten in op verbetering aan de hand van de functioneringscyclus en de stap naar evaluatie is één die niet makkelijk genomen worden. Die wordt pas na lange tijd begeleiding genomen. Dan moeten we met korte termijnen kunnen werken. Anderzijds hebben we begrip voor de opmerking van de vakbond. We kunnen de eerste periode naar 6 maanden brengen ipv 3 maanden, tweede periode zouden we op 3 maanden willen houden. Een begeleidingstraject tot verbetering dat een jaar duurt is echt te lang. Gaat het college hiermee akkoord?
Artikel 212 ter: Ben: overwegen jullie geen verhoging want is toch redelijk laag? We willen het in 2020 vragen aan college om te kunnen verhogen. Vele besturen schrijven het wettelijk maximum in! Nu niet op ingaan?
Artikel 243 § 1 Sven: toelichting gevraagd en gegeven. Vraag om niet opgenomen vakantiedagen toevoegen aan ziektekrediet bij langdurig zieken. Na bespreking: vragen standpunt van het college. Voorstel om hier niet op in te gaan.
Artikel 1: De OCMW-raad keurt de nieuwe gezamenlijke rechtspositieregeling van gemeente en OCMW Oud-Heverlee goed.