Onverminderd de bepalingen van :
- Het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid artikel 78.
- Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
- Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en de verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
- Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
- De algemene omzendbrief nopens de wegsignalisatie.
In het kader van de nieuwe verkeersleefbaarheidsplannen worden, om de verkeersveiligheid te verbeteren, een reeks maatregelen voorgesteld.
Een van deze maatregelen betreft het instellen van eenrichtingsverkeer in de volgende straten :
- Beekstraat in Sint-Joris-Weert ;
- Brainestraat in Blanden ;
- Milsestraat in Haasrode.
Deze maatregelen worden in eerste instantie getest via proefprojecten van zes maanden, vanaf september 2022 tot en met februari 2023.
Een proefperiode van zes maanden is nodig om de verschillende tellingen uit te voeren, om verschillende situaties mee te maken (einde zomer, herfst, winter, schoolperiode, vakantieperiode) en om eventuele bijkomende maatregelen uit te kunnen testen.
Dienst Infrastructuur stelt voor om de volgende maatregelen uit te voeren :
1. Eenrichtingsverkeer in de Beekstraat in Sint-Joris-Weert
Deze maatregel wordt genomen van oost naar west of in andere woorden, van de Leuvensestraat naar de Neerijsebaan.
Deze maatregel wordt genomen om de toekomstige situatie uit te kunnen testen zoals voorgesteld in de verschillende studies die plaatsgevonden hebben in de voorbije jaren, met name het verkeersleefbaarheisdsplan uitgevoerd door PLOT - Ruimtelijk Management en het beeldkwaliteitsplan uitgevoerd door BUUR part of SWECO.
Beide studies concluderen inderdaad dat een eenrichtingsverkeer wenselijk is voor de Beekstraat in het kader van de heraanleg van het dorpskern van Sint-Joris-Weert.
Deze maatregel is inderdaad voorzien om meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers: bredere stoepen, fietssuggestiestroken, deels gescheiden fietspad, maar ook ruimte voor groen en geordend parkeren. De sfeer van de dorpskern wordt zo versterkt waardoor het traag verkeer meer voorrang krijgt en de schoolomgeving beschermd wordt.
Volgende aanpassingen zijn voorzien :
- Bord F19 met onderbord M5 in het begin van de Beekstraat, na de spooroverweg, richting Neerijse ;
- Aan de linkerkant (kant van het ontmoetingscentrum), vanaf het kruispunt, tot en met het ontmoetingscentrum : gele palen om de baan te versmallen om de snelheid naar beneden te trekken en om een beschermde fietsstrook te voorzien voor de fietsers in de tegenrichting ;
- Borden D1e zijn voorzien aan de uitgang van de parking van het ontmoetingscentrum en van de supermarkt ;
- Op het plateau, ter hoogte van de school, waar men niet mag parkeren, werken met gele palen om daar een centrale vernauwing te voorzien om de snelheid te laten dalen in de schoolomgeving ;
- Op het kruispunt met de Kauwereelstraat, een bord C1 met onderbord M3 en een bloembak plaatsen tussen de fietssuggestiestrook en de middenlijn.
De bussen van De Lijn in de richting Leuven, worden omgeleid via de Kauwereelstraat en de Stationsstraat. In de richting van Waver, verandert er niks voor de bussen van De Lijn.
Volgende maatregelen zijn voorzien in de Kauwereelstraat en in de Stationsstraat tijdens de proefopstelling :
Optioneel - (meteen uitvoeren of onderzoeken tijdens het proefproject in dialoog met de school en de omwonende)
Na de opmerkingen gekomen tijdens de infosessie van 17 maart, stelt dienst infrastructuur voor om bijkomende maatregelen te voorzien in de zijstraten van de Beekstraat om sluipverkeer tegen te gaan.
- een plaatselijk verkeer instellen in de Neerveldstraat, tussen de Beekstraat en de Serrestraat, door middel van borden C3 en onderborden M3 en "uitgezonderd plaatselijk verkeer". Het is dan aanbevolen om met een bloembak te werken om een fysieke filter te creëren vanaf de Beekstraat (borden C1 op de hoek met de Serrestraat en F19 op de hoek met de Beekstraat worden dan ook weggedaan) ;
- een plaatselijk verkeer instellen in de Pastoor Tilemansstraat, tussen de Beekstraat en de Overwegstraat, door middel van borden C3 en onderborden M3 en "uitgezonderd plaatselijk verkeer". Het is dan aanbevolen om met een bloembak te werken om een fysieke filter te creëren vanaf de Beekstraat (borden C1 op de hoek met de Overwegstraat en F19 op de hoek met de Beekstraat worden dan ook weggedaan). De signalisatie rond de schoolstraat zou dan ook niet meer nuttig zijn.
De voor en nadelen van deze twee maatregelen zijn in het document in bijlage samengevat.
2. Eenrichtingsverkeer in de Brainestraat in Blanden
Deze maatregel wordt genomen van zuid naar noord of in andere woorden, van de Onze-Lieve-Vrouwstraat naar de Naamsesteenweg.
Deze maatregel wordt genomen om de toekomstige situatie uit te kunnen testen zoals voorgesteld in het verkeersleefbaarheidsplan van de gemeente.
Het aanpassen van de rijrichting in de Brainestraat heeft meerdere voordelen:
- het gaat de situatie voor fietsers veiliger maken (minder wagens die van Naamsesteenweg afdraaien en fietspad kruisen). Bij de heraanleg van de Naamsesteenweg werd deze overgang bijkomend geaccentueerd ;
- de vaak genegeerde voorrang van rechts met de Kloosterweg verdwijnt ;
- het sluipverkeer van de E40 dat doorsteekt via de Duivenstraat en de Brainestraat wordt zo ontmoedigd ;
- zo houden we het doorgaand verkeer maximaal op de hoofdwegen die gericht zijn ervoor (met aparte fiets en voetpaden en bredere rijweg).
Volgende aanpassingen zijn voorzien :
- Bord C43-30 en bord F19 met onderbord M5 in het begin van de straat komende van de Onze-Lieve-Vrouwstraat ;
- het plaatsen van twee bloembakken om een centrale vernauwing te creëren in het begin van de straat, na de eerste oprit ;
- om tegen te hoge snelheden te gaan, worden verschillende parkeervakken voorzien in de Brainestraat (die zijn momenteel informatief al getekend met gele werfmarkering) ;
- Bord C43-30 en bord C1 met onderbord M3 in het begin van de straat komende van de Naamsesteenweg, na het kruispunt met de Kloosterweg, met een bloembak aan de zijkant ;
3. Eenrichtingsverkeer in de Milsestraat in Haasrode
Deze maatregel wordt genomen van noord naar zuid of in andere woorden, van de Blandenstraat naar de Armand Verheydenstraat.
Deze maatregel wordt genomen om de toekomstige situatie uit te kunnen testen zoals voorgesteld in het verkeersleefbaarheidsplan van de gemeente.
Deze maatregel moet een veiligere schoolomgeving creëren door meer ruimte voor voetgangers en fietsers te voorzien in de straat en door een duidelijke situatie te creëren voor de schoolgaande kinderen. De Milsestraat is inderdaad heel smal ter hoogte van de horecazaak op het kruispunt met de Armand Verheydenstraat.
Bovendien werd deze aanpassing al getest tijdens de werken aan de parking van de school in de Verbindingstraat en werden de meeste feedback heel positief, zowel van de school, van de politie en van de inwoners van de straat.
Volgende aanpassingen zijn voorzien :
- Bord C1 met onderbord M3 en een speciaal onderbord "uitgezonderd bussen van De Lijn en schoolbussen" ter hoogte van het terras van horecazaak in de richting van de Blandenstraat ;
- Bord F19 met onderbord M5 en een speciaal onderbord "uitgezonderd bussen van De Lijn en schoolbussen" in het begin van de straat, komende van de Blandenstraat ;
- Bord D1e is voorzien aan de uitgang van de parking van de school ;
- volledig parkeerverbod aan de kant van de oneven nummers ;
- bijkomende parkeerverbod ter hoogte van huisnummers 28 en 30 ;
- bijkomende parkeerverbod ter hoogte van huisnummers 40 tot en met 46 ;
- een fietssuggestiestrook wordt aangebracht aan de kant van oneven nummers.
Deze laatste maatregelen rond het parkeerverbod worden genomen om de bussen van De Lijn makkelijk te laten kruisen in de straat.
Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt deze voorstellen goed en geeft opdracht om de volgende ingrijpen uit te voeren :
In de Beekstraat :
- Bord F19 met onderbord M5 in het begin van de Beekstraat, na de spooroverweg, richting Neerijse ;
- Aan de linkerkant (kant van het ontmoetingscentrum), vanaf het kruispunt, tot en met het ontmoetingscentrum : gele palen om de baan te versmallen om de snelheid naar beneden te trekken en om een beschermde fietsstrook te voorzien voor de fietsers in de tegenrichting ;
- Borden D1e aan de uitgang van de parking van het ontmoetingscentrum en van de supermarkt ;
- Op het plateau, ter hoogte van de school, werken met gele palen om daar een centrale vernauwing te creëren;
- Op het kruispunt met de Kauwereelstraat, een bord C1 met onderbord M3 en een bloembak plaatsen tussen de fietssuggestiestrook en de middenlijn.
In de Kauwereelstraat :
In de Stationsstraat :
- een plaatselijk verkeer instellen in de Neerveldstraat tussen de Beekstraat en de Serrestraat door middel van borden C3 en onderborden M3 en "uitgezonderd plaatselijk verkeer". De borden C1 op den hoek met de Serrestraat en F19 op de hoek met de Beekstraat verdwijnen.
- een plaatselijk verkeer instellen in de Pastoor Tilemansstraat, tussen de Beekstraat en de Overwegstraat door middel van borden C3 en onderborden M3 en "uitgezonderd plaatselijk verkeer". De borden C1 op den hoek met de Overwegstraat en F19 op de hoek met de Beekstraat verdwijnen. De schoolstraat wordt dan ook afgeschaft.
In de Brainestraat :
- Bord C43-30 en bord F19 met onderbord M5 in het begin van de straat komende van de Onze-Lieve-Vrouwstraat ;
- het plaatsen van twee bloembakken om een centrale vernauwing te creëren in het begin van de straat, na de eerste oprit ;
- verschillende parkeervakken worden getekend in de straat ;
- Bord C43-30 en bord C1 met onderbord M3 in het begin van de straat komende van de Naamsesteenweg, na het kruispunt met de Kloosterweg, met een bloembak aan de zijkant ;
In de Milsestraat :
- Bord C1 met onderbord M3 en een speciaal onderbord "uitgezonderd bussen van De Lijn en schoolbussen" ter hoogte van het terras van horecazaak in de richting van de Blandenstraat ;
- Bord F19 met onderbord M5 en een speciaal onderbord "uitgezonderd bussen van De Lijn en schoolbussen" in het begin van de straat, komende van de Blandenstraat ;
- Bord D1e aan de uitgang van de parking van de school ;
- volledig parkeerverbod aan de kant van de oneven nummers ;
- bijkomende parkeerverbod ter hoogte van huisnummers 28 en 30 ;
- bijkomende parkeerverbod ter hoogte van huisnummers 40 tot en met 46 ;
De markering zal aangebracht worden overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 en het Ministerieel Besluit van 1 oktober 1976.
Artikel 2: De weggebruikers zullen van deze regeling op de hoogte worden gebracht door middel van de verkeersborden voorgeschreven bij Koninklijk Besluit van 1 december 1975, gewijzigd door het Koninklijk Besluit van 27 april 1976 en volgende inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer. Zij zullen door de aanvrager geplaatst en onderhouden worden zoals bepaald in het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Dit geldt evenzo voor de in dit Ministerieel Besluit vernoemde verlichtingstoestellen. Het parkeerverbod geldt enkel tijdens de schooluren.
Artikel 3: De inbreuken op deze verordening zullen worden beteugeld met politiestraffen, voor zover een wet of een algemene- of provinciale verordeningen geen andere straffen voorziet.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de griffie van de politierechtbank van het kanton en aan deze van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement.
Artikel 5: Instanties en/of personen dienen op voorhand door de aanvrager te worden verwittigd: De Lijn voor de omleiding in Sint-Joris-Weert en de omwonende van de betreffende straten worden per brief op de hoogte gebracht.