Onverminderd de bepalingen van :
- Het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid artikel 78.
- Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
- Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en de verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
- Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
- De algemene omzendbrief nopens de wegsignalisatie.
In de Roodsestraat, in Sint-Joris-Weert, geldt een tonnage beperking "+ 3.5 t" komende van de Kauwereelstraat.
Deze tonnage beperking voorziet geen uitzondering voor plaatselijk verkeer wat betekent dat het lokaal verkeer (leveranciers bij voorbeeld) een omweg van ongeveer 6 km moeten doen, via de Kauwereelstraat, de Neerijsebaan, de Wolfshaegen, de Potterstraat en de Leuvensebaan om aan de huizen van de Roodsestraat te geraken.
Er geldt inderdaad aan de kant van Huldenberg en Grez-Doiceau geen tonnage beperking.
De dienst infrastructuur heeft op donderdag 3 oktober een vraag per mail ontvangen om deze situatie aan te passen door het aanbrengen van een onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer" onder het C21 bord (tonnage beperking, 3.5 t) van de Roodsestraat, aan de kant van de Kauwereelstraat.
Zie mail hieronder :
Dag Jerome,
Nav ons telefonisch contact. Ik ben eigenaar van een weide gelegen in de rhoodse straat gelegen in de gemeente grez-doiceau ( nethen) grenzend aan de rivier de nethen en de taalgrens. Ik ben ook eigenaar van verschillende paarden die ik regelmatig vervoer met een paardenaanhangwagen.
Op het kruispunt staat een bord dat komende vanaf de kauwereelstraat verkeer meer 3,5 TON verboden is. Daar val ik onder met mijn trekcombinatie. Als ik dus mijn weide van deze kant moet bereiken moet dat dan officieel langs de andere kant ( waar geen beperking staat), en betekent dit een omweg van bijna 10km. Kauwereelstraat, beekstraat, wolfshaegen, steenbeekstraat en leuvense baan terug richting sint-joris-weert.
Kan hier aub een aanpassing gedaan worden naar uitgezonderd plaatselijk verkeer zodat mijn weide bereikbaar blijft?
alvast bedankt,
De dienst infrastructuur vindt dit een relevante vraag en stelt voor om deze situatie aan te passen.
Er wordt dus voorgesteld om een onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer" toe te voegen onder het C21 bord (tonnage beperking , 3.5 t) in de Roodsestraatstraat, aan de kant van de Kauwereelstraat.
Desalniettemin, heeft deze aanpassing wel een mogelijk juridisch gevolg : gezien er geen tonnagebeperking geldt aan de kant van Huldenberg/Grez-Doiceau, zou in principe het zwaar verkeer (+ 3.5t) met een bord "uitgezonderd plaatselijk verkeer" altijd beschouwd kunnen worden als plaatselijk verkeer, om het even hoe ver ze moeten rijden.
Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen beslist om een onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer" toe te voegen onder het C21 bord (tonnage beperking , 3.5 t) in de Roodsestraatstraat, aan de kant van de Kauwereelstraat.
De markering zal aangebracht worden overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 en het Ministerieel Besluit van 1 oktober 1976.
Artikel 2: De inbreuken op deze verordening zullen worden beteugeld met politiestraffen, voor zover een wet of een algemene- of provinciale verordeningen geen andere straffen voorziet.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de griffie van de politierechtbank van het kanton en aan deze van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement.