Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijzingsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een kader waarmee de
toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gegaan zijn om tot een concrete invulling te komen.
In bijlage een korte schets van het traject dat de toewijzingsraad in 2023 doorlopen heeft.
De toewijzingsraad heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij was lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
De nieuwe standaard "langdurige woonbinding" is reeds strenger dan de huidige. Er wordt dan ook voor gekozen om geen strengere woonbinding op te nemen. Er is daarnaast gekozen om de huidige specifieke doelgroepen te behouden.
Het nieuwe toewijzingssysteem zal geëvalueerd worden waarna eventuele aanpassingen kunnen gebeuren. De toewijzingsraad komt in 2024 minstens 4 keer samen om een puntensysteem binnen pijler 2 uit te werken. De toewijzingsraad gaat ook het toewijzingssysteem rond pijler 2 (versnelde toewijzing) en pijler 3 (lokale doelgroepen) evalueren.
De woonmaatschappij zal de gemeente op de hoogte brengen van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). In bijlage de aanpak hierrond.
In bijlage het ontwerp van toewijzingsreglement dat door de gemeenteraad dient goedgekeurd te worden.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het ontwerp van toewijzingsreglement Dijledal goed. Voor Oud-Heverlee wordt het diensthoofd sociale dienst of plaatsvervanger aangeduid in de plaats van schepen Jos Rutten.