Terug
Gepubliceerd op 28/04/2023

Besluit  gemeenteraad

di 25/04/2023 - 19:30

550 - Onderwijs - overdracht GBS De Letterberg aan VZW Comité voor onderwijs Annuntiaten

Aanwezig: Adinda Claessen, voorzitter van de gemeenteraad
Bart Clerckx, burgemeester
Hanna Van Steenkiste, Katrien Timmermans, Kris Debruyne, Mattias Bouckaert, schepenen
Francis Van Biesbroeck, Maggy Steeno, Paul Vleminckx, Tom Teck, Patrice Lemaitre, Mark Binon, Sarah D'Hertefelt, Josien Van Dyck, Fien Gilias, David Huygens, Diana Bulens, Bram Holemans, Gerrit Versyck, An Geets, raadsleden
Marijke Pertz, algemeen directeur
Verontschuldigd: Jos Rutten, derde schepen
Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur.

Decreet Rechtspositie personeel gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991.

Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997.

Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022 tot principieel akkoord van de fusie van de GBS De Letterberg en de HHOH.

Feiten en context

De schoolbesturen van enerzijds de gemeentelijke basisschool De Letterberg, Dorpstraat 81, 3050 Oud-Heverlee en van anderzijds de vrije basisschool Heilig Hartinstituut Oud-Heverlee (HHOH), Waversebaan 81, 3050 Oud-Heverlee stelden vast dat elk een basisschool organiseren in de deelgemeente Oud-Heverlee op korte en zeker op lange termijn onhoudbaar is. De evolutie in de geboortecijfers en het financieringssysteem van het onderwijs laten niet toe op lange termijn twee volwaardige, afzonderlijke scholen in stand te houden.

De gemeenteraad besloot op 25 oktober 2022 een overeenkomst goed te keuren waarbij beide schoolbesturen de intentie uitten om de krachten te bundelen en met de gezamenlijke financiële middelen, de gebouwen van beide scholen en de bekwame schoolteams te zorgen voor kwalitatief onderwijs voor elk kind van Oud-Heverlee, met al doel een nieuw onderwijsproject, de vorming van 1 dorpsschool, onder de vleugels van 1 team.

De afgelopen maanden werd hieraan hard gewerkt door directie, leerkrachten, ouders,... Ook administratief werden de nodige documenten voorbereid. De samenhang van deze overeenkomsten wordt weergegeven in de basisovereenkomst: de Overeenkomst tot overdracht. 

In die overeenkomst wordt de overdracht van de school, de bijhorende engagementen en andere overeenkomsten beschreven. 

Volgende afspraken worden herbevestigd in de overdrachtovereenkomst:

  • De roerende goederen van de overgedragen gemeenteschool (nl. schoolmeubilair, ICT materiaal, werkingsmiddelen, …) worden kosteloos overgedragen aan de vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee aangezien ze noodzakelijk zijn voor het realiseren van de onderwijsdoelstelling.
  • De onderhouds- en verzekeringscontracten worden in onderling overleg overgedragen uiterlijk op 31.12.2023.
  • Vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee zal voor die kinderen die op het moment van de overdracht in de gemeentelijke basisschool ingeschreven zijn en die op dat ogenblik een andere cursus dan Rooms Katholieke godsdienst volgen, op uitdovende wijze de door hen gekozen cursus, verder aanbieden en dit volgens het Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals gewijzigd, inz. de vrije schoolkeuze.
  • Het personeel van GBS De Letterberg wordt overgenomen door vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee volgens het Decreet Rechtspositie personeel gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991, zoals gewijzigd,  inz. artikel 74 

De overdracht gaat samen met het in erfpacht geven van de schoolgebouwen en speelplaats van de GBS De Letterberg aan de vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee. 

De vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee engageert zich als erfpachthouder ertoe om gedurende de looptijd van de erfpacht gemiddeld voor 30.000 EUR per jaar uitgaven te zullen doen in de gebouwen voor onderhoudswerken en het energiezuiniger maken van de gebouwen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht van de canon uit het schattingsverslag, waardoor de canon van de erfpacht gelijk is aan 0 EUR.

In het kader van de overdracht en de erfpacht nemen partijen volgende engagementen op:

 - beide partijen engageren zich om een kader uit te werken rond het openstellen van de speelplaats, waarbij afspraken rond afval, verzekeringen, periodes van wel/niet openstellen voorwerp zullen uitmaken van wederzijds overleg. De periodes en wijze van openstelling zullen steeds in consensus beslist worden. 

- beide partijen engageren zich ertoe lokalen aan elkaar te verhuren: de gemeente verhuurt een klaslokaal in haar gebouw en de VZW verhuurt onafgewerkte zoldertjes in het in erfpacht gegeven gebouw.

- de VZW stelt kosteloos een lokaal ter beschikking in de gebouwen van de nieuwe school voor de organisatie van buitenschoolse opvang gedurende het ganse jaar, inbegrepen de kosten voor de nutsvoorzieningen.

- de VZW stelt minimum twee lokalen ter beschikking via dubbel gebruik voor de Academie De Vonk. Hierover wordt ieder schooljaar concreet afgesproken en een overeenkomst opgesteld (welke lokalen, onder welke voorwaarden,…).

- de VZW stelt de sportzaal ter beschikking voor gemeentelijke verenigingen en FERM, wanneer die niet bezet is door de schoolactiviteiten, tegen een door de VZW te bepalen vergoeding.

- het gemeentebestuur neemt het middagtoezicht financieel ten laste, als zijnde een flankerende maatregel, gezien de gemeente ook middagtoezicht ten laste neemt in de gemeentelijke scholen. De VZW stelt per dag voor middagtoezicht voor 5 uur medewerkers te moeten tewerkstellen per vestigingsplaats (2), wat neerkomt op een prijs van € 14.000 x 2 per jaar.

Deze engagementen zijn van onbepaalde duur maar worden steeds geëvalueerd vóór 31 december van het jaar volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, na overleg tussen de betrokken partijen.

Argumentatie

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de opgestelde overeenkomsten goed te keuren.

Amendement ingediend door raadslid Patrice Lemaitre:

Artikel 1: We hebben te maken met een langdurige overeenkomst en daarom is het noodzakelijk om het jaarlijkse bedrag van 30.000 euro, wat de VZW zal uitgeven aan kosten voor oa onderhoud van de gebouwen,  jaarlijks te indexeren.

Stemming over amendement:

Voor: Patrice Lemaitre, Fien Gilias, Tom Teck, An Geets, Bram Holemans, Diana Buelens, Marc Binon, Francis Van Biesbroeck en Maggy Steeno.

Tegen: Josien Van Dyck, Sarah D'Hertefelt, David Huygens, Gerrit Versyck, Paul Vleminckx, Kris Debruyne, Mattias Bouckaert, Adinda Claessen, Bart Clerckx, Hanna Van Steenkiste, Katrien Timmermans.

Het amendement wordt niet goedgekeurd. 

Publieke stemming
Aanwezig: Adinda Claessen, Bart Clerckx, Hanna Van Steenkiste, Katrien Timmermans, Kris Debruyne, Mattias Bouckaert, Francis Van Biesbroeck, Maggy Steeno, Paul Vleminckx, Tom Teck, Patrice Lemaitre, Mark Binon, Sarah D'Hertefelt, Josien Van Dyck, Fien Gilias, David Huygens, Diana Bulens, Bram Holemans, Gerrit Versyck, An Geets, Marijke Pertz
Voorstanders: Adinda Claessen, Bart Clerckx, Hanna Van Steenkiste, Katrien Timmermans, Kris Debruyne, Mattias Bouckaert, Paul Vleminckx, Sarah D'Hertefelt, Josien Van Dyck, David Huygens, Gerrit Versyck
Tegenstanders: Tom Teck, Patrice Lemaitre, Fien Gilias, An Geets
Onthouders: Francis Van Biesbroeck, Maggy Steeno, Mark Binon, Diana Bulens, Bram Holemans
Resultaat: Met 11 stemmen voor, 4 stemmen tegen, 5 onthoudingen
Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de overeenkomst van overdracht goed (zie bijlage).

 

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de erfpachtovereenkomst goed (zie bijlage)

 

Artikel 3: De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomst goed tussen vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee met vzw Ferm Kinderopvang, voor het gebruik van de lokalen voor de buitenschoolse kinderopvang (zie bijlage).

 

Artikel 4: De gemeenteraad keurt de huurovereenkomst goed tussen het gemeentebestuur van de gemeente Oud-Heverlee en vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee voor het gebruik van de klas op het gelijkvloers van het oud-gemeentehuis (zie bijlage)

 

Artikel 5: De gemeenteraad keurt de huurovereenkomst goed tussen vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee en het gemeentebestuur van de gemeente Oud-Heverlee voor het gebruik van de ruimte links van de trap op de zolderruimte van de kleuterschool (zie bijlage)

 

Artikel 6: De gemeenteraad delegeert de opmaak en goedkeuring van de overdracht van de lopende onderhoudsovereenkomsten aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7: De gemeenteraad delegeert de opmaak en goedkeuring van de overeenkomst aangaande het middagtoezicht conform de principes uit de samenwerkingsovereenkomst aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 8: De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen het mandaat om de nodige formulieren van AGODI in te vullen en tijdig te bezorgen om deze overdracht administratief in orde te maken. In het kader van de overdracht wordt een vestigingsplaats van de GBS gerealiseerd in de HHOH.