De voorzitter opent de zitting op 25/04/2023 om 19:29.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpnotulen, opgesteld door de algemeen directeur, van de vorige vergadering van 28 maart 2023.
De gemeenteraadsleden nemen er nota van dat tot het einde van de huidige vergadering opmerkingen kunnen gemaakt worden betreffende de redactie van de notulen.
Decreet Lokaal Bestuur.
Decreet Rechtspositie personeel gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991.
Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997.
Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022 tot principieel akkoord van de fusie van de GBS De Letterberg en de HHOH.
De schoolbesturen van enerzijds de gemeentelijke basisschool De Letterberg, Dorpstraat 81, 3050 Oud-Heverlee en van anderzijds de vrije basisschool Heilig Hartinstituut Oud-Heverlee (HHOH), Waversebaan 81, 3050 Oud-Heverlee stelden vast dat elk een basisschool organiseren in de deelgemeente Oud-Heverlee op korte en zeker op lange termijn onhoudbaar is. De evolutie in de geboortecijfers en het financieringssysteem van het onderwijs laten niet toe op lange termijn twee volwaardige, afzonderlijke scholen in stand te houden.
De gemeenteraad besloot op 25 oktober 2022 een overeenkomst goed te keuren waarbij beide schoolbesturen de intentie uitten om de krachten te bundelen en met de gezamenlijke financiële middelen, de gebouwen van beide scholen en de bekwame schoolteams te zorgen voor kwalitatief onderwijs voor elk kind van Oud-Heverlee, met al doel een nieuw onderwijsproject, de vorming van 1 dorpsschool, onder de vleugels van 1 team.
De afgelopen maanden werd hieraan hard gewerkt door directie, leerkrachten, ouders,... Ook administratief werden de nodige documenten voorbereid. De samenhang van deze overeenkomsten wordt weergegeven in de basisovereenkomst: de Overeenkomst tot overdracht.
In die overeenkomst wordt de overdracht van de school, de bijhorende engagementen en andere overeenkomsten beschreven.
Volgende afspraken worden herbevestigd in de overdrachtovereenkomst:
De overdracht gaat samen met het in erfpacht geven van de schoolgebouwen en speelplaats van de GBS De Letterberg aan de vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee.
De vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee engageert zich als erfpachthouder ertoe om gedurende de looptijd van de erfpacht gemiddeld voor 30.000 EUR per jaar uitgaven te zullen doen in de gebouwen voor onderhoudswerken en het energiezuiniger maken van de gebouwen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht van de canon uit het schattingsverslag, waardoor de canon van de erfpacht gelijk is aan 0 EUR.
In het kader van de overdracht en de erfpacht nemen partijen volgende engagementen op:
- beide partijen engageren zich om een kader uit te werken rond het openstellen van de speelplaats, waarbij afspraken rond afval, verzekeringen, periodes van wel/niet openstellen voorwerp zullen uitmaken van wederzijds overleg. De periodes en wijze van openstelling zullen steeds in consensus beslist worden.
- beide partijen engageren zich ertoe lokalen aan elkaar te verhuren: de gemeente verhuurt een klaslokaal in haar gebouw en de VZW verhuurt onafgewerkte zoldertjes in het in erfpacht gegeven gebouw.
- de VZW stelt kosteloos een lokaal ter beschikking in de gebouwen van de nieuwe school voor de organisatie van buitenschoolse opvang gedurende het ganse jaar, inbegrepen de kosten voor de nutsvoorzieningen.
- de VZW stelt minimum twee lokalen ter beschikking via dubbel gebruik voor de Academie De Vonk. Hierover wordt ieder schooljaar concreet afgesproken en een overeenkomst opgesteld (welke lokalen, onder welke voorwaarden,…).
- de VZW stelt de sportzaal ter beschikking voor gemeentelijke verenigingen en FERM, wanneer die niet bezet is door de schoolactiviteiten, tegen een door de VZW te bepalen vergoeding.
- het gemeentebestuur neemt het middagtoezicht financieel ten laste, als zijnde een flankerende maatregel, gezien de gemeente ook middagtoezicht ten laste neemt in de gemeentelijke scholen. De VZW stelt per dag voor middagtoezicht voor 5 uur medewerkers te moeten tewerkstellen per vestigingsplaats (2), wat neerkomt op een prijs van € 14.000 x 2 per jaar.
Deze engagementen zijn van onbepaalde duur maar worden steeds geëvalueerd vóór 31 december van het jaar volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, na overleg tussen de betrokken partijen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de opgestelde overeenkomsten goed te keuren.
Amendement ingediend door raadslid Patrice Lemaitre:
Artikel 1: We hebben te maken met een langdurige overeenkomst en daarom is het noodzakelijk om het jaarlijkse bedrag van 30.000 euro, wat de VZW zal uitgeven aan kosten voor oa onderhoud van de gebouwen, jaarlijks te indexeren.
Stemming over amendement:
Voor: Patrice Lemaitre, Fien Gilias, Tom Teck, An Geets, Bram Holemans, Diana Buelens, Marc Binon, Francis Van Biesbroeck en Maggy Steeno.
Tegen: Josien Van Dyck, Sarah D'Hertefelt, David Huygens, Gerrit Versyck, Paul Vleminckx, Kris Debruyne, Mattias Bouckaert, Adinda Claessen, Bart Clerckx, Hanna Van Steenkiste, Katrien Timmermans.
Het amendement wordt niet goedgekeurd.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de overeenkomst van overdracht goed (zie bijlage).
Artikel 2: De gemeenteraad keurt de erfpachtovereenkomst goed (zie bijlage)
Artikel 3: De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomst goed tussen vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee met vzw Ferm Kinderopvang, voor het gebruik van de lokalen voor de buitenschoolse kinderopvang (zie bijlage).
Artikel 4: De gemeenteraad keurt de huurovereenkomst goed tussen het gemeentebestuur van de gemeente Oud-Heverlee en vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee voor het gebruik van de klas op het gelijkvloers van het oud-gemeentehuis (zie bijlage)
Artikel 5: De gemeenteraad keurt de huurovereenkomst goed tussen vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee en het gemeentebestuur van de gemeente Oud-Heverlee voor het gebruik van de ruimte links van de trap op de zolderruimte van de kleuterschool (zie bijlage)
Artikel 6: De gemeenteraad delegeert de opmaak en goedkeuring van de overdracht van de lopende onderhoudsovereenkomsten aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7: De gemeenteraad delegeert de opmaak en goedkeuring van de overeenkomst aangaande het middagtoezicht conform de principes uit de samenwerkingsovereenkomst aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 8: De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen het mandaat om de nodige formulieren van AGODI in te vullen en tijdig te bezorgen om deze overdracht administratief in orde te maken. In het kader van de overdracht wordt een vestigingsplaats van de GBS gerealiseerd in de HHOH.
Decreet Lokaal Bestuur.
De gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2019 waarbij de heer Mattias Bouckaert werd aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger voor Creadiv NV voor de ganse legislatuur.
De gemeente Oud-Heverlee is vennoot van CREADIV NV.
De mail van CREADIV NV van 29 maart 2022 met de uitnodiging en documentatie voor de algemene en buitengewone algemene vergadering van 2 juni 2023.
De gemeente heeft haar volmachtdrager reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.
Artikel 1: De gemeenteraad van Oud-Heverlee besluit de agenda goed te keuren van de algemene en bijzondere algemene vergadering van 2 juni 2023.
Agenda algemene vergadering:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2022
3. Onttrekking aan onbeschikbare reserve en toevoeging aan de beschikbare reserve
4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022
Goedkeuring van de winstverdeling
5. Kwijting aan bestuurders en commissaris
6. Ontslag en benoeming bestuurders
7. Rondvraag
Agenda buitengewone algemene vergadering:
1. Beslissing om de statuten van de vennootschap aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
2. Afschaffing van de bepalingen van huidige statuten die strijdig zijn met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen
3. Woonplaatskeuze door bestuurders op de zetel van de vennootschap
4. Schriftelijke besluitvorming raad van bestuur
5. Deelname algemene vergadering via een elektronisch communicatiemiddel
6. Wijziging datum jaarvergadering
7. Aanneming van volledig nieuwe statuten die in overeenstemming zijn met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, zonder wijziging van het voorwerp van de vennootschap
8. Adres van de zetel
Artikel 2: De gemeenteraad besluit om de heer Mattias Bouckaert, vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Creadiv NV, mandaat te verlenen om tijdens de algemene vergadering en buitengewone algemene vergadering van Creadiv NV van 2 juni 2023 te handelen en te beslissen conform de beslissing van de gemeenteraad van 26 maart 2019.
Het decreet lokaal bestuur, alinea 3 van artikel 432, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeente Oud-Heverlee is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.
De gemeente/stad werd per aangetekend schrijven van 27 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Riobra die op 28 juni 2023 plaatsheeft in “Feestzaal Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126, te 3210 Lubbeek”.
Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente/stad per brief van 27 maart 2023 overgemaakt.
VOORSTEL TOT VERLENGING VAN DE DUURTIJD VAN 25 NOVEMBER 2023 TOT EN MET 29 MAART 2037
De opdrachthoudende vereniging Riobra werd opgericht op 25 november 2005 voor een duur van 18 jaar. Deze duur verstrijkt op 24 november 2023.
Refererend aan artikel 6 van de statuten kan Riobra na afloop van deze duur opeenvolgende keren worden verlengd voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan 18 jaar. Riobra kan bijgevolg maximaal verlengd worden tot 24 november 2041.
De overige opdrachthoudende verenigingen met Fluvius SO als werkmaatschappij hebben een duur die verstrijkt op 29 maart 2037. Daarom wordt voorgesteld dat als alternatief voor de maximale verlenging met 18 jaar, de duur van Riobra verlengd wordt tot en met 29 maart 2037. Zodoende zou de duurtijd van elk van de opdrachthoudende verenigingen met Fluvius SO als werkmaatschappij op elkaar worden afgestemd en op dezelfde datum verstrijken in 2037.
Overeenkomstig artikel 423 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 kan op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, de Algemene vergadering tot een verlenging beslissen met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen.
De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de Algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aandienen.
Uiterlijk negentig dagen voor de Algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.
De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de Algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de Algemene vergadering. Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging.
De Raad van Bestuur heeft een evaluatierapport opgesteld over de werking van de Opdrachthoudende vereniging tijdens de voorbije vier jaar en eveneens een ondernemingsplan opgesteld voor de komende periode. Deze documenten bevatten samen de motiveringselementen in functie van het onderzoek van het verlengingsvoorstel.
STATUTENWIJZIGINGEN
De voorgestelde statutenwijzigingen hebben vooreerst betrekking op de verlenging van de duurtijd (artikel 6). Daarnaast worden enkele aanpassingen voorgesteld ingevolge gewijzigde regelgeving. Tot slot worden ook een aantal tekstuele correcties en redactionele verfijningen voorgesteld. Door bovenvermelde wijzigingen wordt tevens het voorwerp van Riobra gewijzigd (artikel 3). De Raad van Bestuur heeft hiervoor een bijzonder verslag opgesteld overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Overeenkomstig het Decreet over het Lokaal Bestuur dient de gemeenteraad onder meer op expliciete wijze zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde verlenging van de tijdsduur van de Opdrachthoudende vereniging (artikel 423) en aan de statutenwijzigingen (artikel 427).
Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te geven aan de volgende agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 28 juni 2023:
1. Goedkeuring van het voorstel tot verlenging van de duurtijd van Riobra van 25 november 2023 tot en met 29 maart 2037 met o.m. goedkeuring van het evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging in de voorbije vier jaar en van het ondernemingsplan voor de periode 2023-2027.
2. Statutenwijzigingen:
a. Kennisneming bijzonder verslag van de raad van bestuur met staat van activa en passiva per 31 december 2022 – in het kader van artikel 413 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen – ter verantwoording van de wijziging van het voorwerp.
b. Goedkeuring van de statutenwijzigingen.
3. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 2 bij authentieke akte vast te stellen.
4. Kennisneming verslagen van Riobra van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
5. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2022.
7. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
8. Activiteit rioleringen – wijziging deelnemerschap.
9. Statutaire benoemingen.
10. Benoeming van een commissaris.
11. Statutaire mededelingen.
Artikel 2: De gemeenteraad besluit een verzoek te formuleren en goed te keuren tot verlenging van de Opdrachthoudende vereniging Riobra van 25 november 2023 tot en met 29 maart 2037 en haar deelneming in de Opdrachthoudende vereniging Riobra te verlengen voor deze duurtijd na onderzoek van onder meer de documenten die bij de oproeping inzake agendapunt 1 zijn gevoegd.
Artikel 3: De gemeenteraad besluit goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Riobra met betrekking tot de verlenging van de duurtijd en de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 met uitzondering van de wijziging van de duurtijd die in werking treedt op 28 juni 2023 (onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van de verlenging door de Algemene Vergadering van Riobra).
Artikel 4: De gemeenteraad besluit Riobra te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
Artikel 5: De gemeenteraad besluit om de heer Patrice Lemaître, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 28 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 4 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 6: De gemeenteraad besluit om het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Het decreet over het lokaal bestuur.
Decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.
De gemeenteraadsbeslissing van 26 februari 2019 houdende de aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiging op de algemene vergaderingen van Sociaal Wonen arro Leuven.
De uitnodiging van 29 maart 2023 van Sociaal Wonen arro Leuven, tot deelname aan de algemene vergadering op dinsdag 18 april 2023 om 19 uur.
Artikel 1: De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van 4 februari 2023 van het college van burgemeester en schepenen om Sarah D'Hertefelt af te vaardigen voor de algemene vergadering van 18 april 2023 van Sociaal Wonen arro Leuven te bepalen en haar opdracht te geven om de agendapunten goed te keuren:
Het decreet lokaal bestuur, alinea 3 van artikel 432, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Energiedecreet van 8 mei 2009.
De gemeente Oud-Heverlee is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE.
De gemeente Oud-Heverlee werd per aangetekend schrijven, met bijlagen, opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van PBE die op vrijdag 16 juni 2023 om 18.00 uur in de feestzaal van het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126, te 3210 Lubbeek zal plaatsinden.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE van 16 juni 2023:
1. Kennisneming verslagen van PBE van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2022.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Benoeming van een commissaris.
8. Statutaire mededelingen.
Artikel 2: De gemeenteraad besluit om mevrouw Maggy Steeno, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 16 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), en op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3: De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen opdracht te geven om de huidige beslissing van de gemeenteraad uit te voeren en deze ter kennis te brengen aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het emailadres: vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2020 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen en bepaling van het mandaat.
De statuten van TMVS div.
De brief van 6 april 2023 voor de Algemene Vergadering van TMVS div op 20 juni 2023. De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM.
De gemeente Oud-Heverlee is sedert 1 februari 2019 toegetreden tot TMVS div, met CREAT als werk- en merknaam.
TMVS biedt expertise rond aankoop, zodanig dat de wetgeving op overheidsopdrachten wordt gebundeld met interessante aankoopvolumes naar de publieke actoren toe, met als doel de focus op eigen complexe technisch-administratieve en maatschappelijke opdrachten.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Vergadering TMVS dv van 20 juni 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
Varia
Artikel 2: De gemeenteraad draagt Mattias Bouckaert, vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van TMVS dv vastgesteld op 20 juni 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit zal :
gestuurd worden.
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
Varia
Decreet Lokaal Bestuur.
Het lidmaatschap van de gemeente Oud-Heverlee bij de Intergemeentelijke Vereniging Interleuven.
De gemeenteraadsbeslissing van 26 februari 2019 waarbij mevrouw Fien Gilias werd aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger voor de Intergemeentelijke Vereniging Interleuven voor de ganse legislatuur.
De brief van 14 maart 2023 met de uitnodiging en documentatie voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
De gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2023 waarbij mevrouw An Geets werd aangeduid ter vervanging van mevrouw Fien Gilias voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit om de agendapunten van de algemene vergadering van Intergemeentelijke Vereniging Interleuven van 21 juni 2023 goed te keuren:
Dagorde
Artikel 2: De gemeenteraad besluit om mevrouw An Geets af te vaardigen voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Artikel 3: De gemeenteraad besluit om het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de voormelde beslissing en een exemplaar ervan ter kennisgeving over te maken aan de Intergemeentelijke Vereniging Interleuven.
Het decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeente Oud-Heverlee is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende vereniging.
Bij aangetekend schrijven werd de gemeente Oud-Heverlee opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die zal plaatsvinden op 7 juni 2023 om 18.30 uur op digitale wijze.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit om goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 7 juni 2023 met als agendapunten:
Artikel2: De gemeenteraad van Oud-Heverlee besluit om Adinda Claessen aan te duiden als vertegenwoordiger voor de digitale Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en betrokken vertegenwoordiger op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3: De gemeenteraad besluit om het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en ze onder meer ter kennis te brengen aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
Het decreet lokaal bestuur.
Buitengewone algemene vergadering van 27 december 2017 betreffende de statutenwijziging en de overdracht van de verzekeringsactiviteiten 'arbeidsongevallen - wet van 3 juli 1967' aan Ethias nv.
Omvorming tot een coöperatieve vennootschap met de naar EthiasCo cvba, waarvan het maatschappelijk doel niet langer de verzekeringsactiviteit is maar het beheer van de deelneming die zij bezit in de Ethias-groep.
Artikel 25 van de statuten van EhiasCo cvba.
De gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2022 waarbij Gerrit Versyck werd aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Ethias voor de legislatuur 2019-2024.
De uitnodiging van 5 april 2023 van EthiasCo cvba, tot deelname aan de digitale algemene vergadering van 8 juni 2023.
Om redenen van flexibiliteit heeft EthiasCo een beveiligde digitale oplossing ontwikkeld waardoor elke deelnemer digitaal aan de stemming kan deelnemen: ofwel vooraf (we raden sterk aan van deze optie gebruik te maken) ofwel via videoconferentie op de dag zelf.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit de agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo cvba goed te keuren.
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2022 en bestemming van het resultaat
3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
5. Statutaire benoemingen - Raad van bestuur
6. Statutaire benoemingen - Raadgevend Comité
7. Mandaat van commissaris
Artikel 2: De gemeenteraad besluit de heer Gerrit Versyck gemeenteraadslid, af te vaardigen als stemgerechtigd vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergadering van EthiasCo cvba op 8 juni 2023, zijn mandaat te bepalen en hem op te dragen de agendapunten van de algemene vergadering goed te keuren.
Decreet lokaal bestuur.
Besluit gemeenteraad van 31 augustus 2021 tot goedkeuring van het Masterplan Zoet Water.
Besluit college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2021 mbt subsidieaanvraag verwervingen project Walden.
Besluit gemeenteraad van 22 februari 2022 waarbij het college de opdracht krijgt de verwerving van de camping De Zoete Waters te onderzoeken.
Besluit gemeenteraad van 28 juni 2022 tot goedkeuring van de samenwerkingsoveeenkomst om tot de verwerving van de gronden van de camping De Zoete Waters te komen.
De gemeente heeft als eigenaar van bijna het volledige recreatiegebied belangrijke kaarten in handen voor de herontwikkeling. Twee puzzelstukken onderbreken echter nog. Het betreft een zonevreemde woning (rood omlijnd) en de camping Zoete Waters Caravaning (oranje omlijnd). De woning werd intussen aangekocht door de gemeente.
De gemeenteraad gaf het college ook de opdracht om de verwerving van de Camping Zoete Waters te onderzoeken. Met de eigenaars werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om tot de verkoop te kunnen komen. In uitvoering van die overeenkomst werd aan de notaris gevraagd een ontwerp van notariële akte op te stellen. De prijs dient nog bepaald te worden in functie van het opmetingsplan en de opstallen die eventueel overblijven op de camping. Dit werd op die manier bepaald in de samenwerkingsovereenkomst. Om die reden is de prijs nog niet ingevuld. Ook de asbestinventaris en het EPC document moeten nog ontvangen worden.
Bepalingen uit de samenwerkingsovereenkomst:
3) De verkoopprijs bedraagt 40 EUR per m2. Deze wordt betaald bij het verlijden van de notariële akte of minstens moet de verkoopprijs op de rekening van de notaris staan op het ogenblik van de ondertekening van de akte. De exacte oppervlakte wordt bepaald na de opmeting door de landmeter aangesteld door de gemeente. De verkoopprijs wordt verminderd met:
- een forfaitair bedrag van 750 EUR per perceel waarop er funderingen, afscheidingen, elektriciteitskasten of bijgebouwen achterblijven op 31 december 2023.
- een forfaitair bedrag van 2.000 EUR per perceel waarop een caravan of chalet achterblijft op 31 december 2023.
- de kosten voor de uitvoering van een eventueel beschrijvend bodemonderzoek en eventuele bodemsanering volgens de bepalingen van hoofdstuk III van titel III van het Bodemdecreet, op voorwaarde dat de verkopers door de OVAM worden aangeduid als saneringsplichtige en niet van de saneringsplicht vrijgesteld worden.
4) de verkopers en de gemeente overleggen minstens driemaandelijks over de vooruitgang van de punten binnen deze samenwerkingsovereenkomst en verbinden zich ertoe het nodige te doen teneinde de doelstelling, met name het goedkeuren van de ontwerpakte in december 2022 en het verlijden van de akte in januari 2024, te realiseren.
5) de gemeente stelt een notaris aan zodat de gemeenteraad in december 2022 de ontwerpakte kan goedkeuren en de akte kan verleden worden in januari 2024, eens vaststaat wat de uiteindelijke verkoopprijs is, berekend conform punt 3 hierboven.
De aangevulde akte zal geagendeerd worden op de gemeenteraad van december 2023, waarna de verkoop kan plaatsvinden begin 2024. De uitgavekredieten zijn voorzien in het meerjarenplan in 2024.
Nu wordt aan de gemeenteraad gevraagd deze ontwerpakte principieel goed te keuren, zoals voorzien in het artikel 5) van de samenwerkingsovereenkomst.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de ontwerpakte in bijlage principieel goed. De aangevulde akte zal geagendeerd worden op de gemeenteraad van december 2023, waarna de verkoop kan plaatsvinden begin 2024.
Wet van 29 juli 1991, betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;
Decreet Lokaal Bestuur;
Meerjarenplan 2020-2025 en de beleidsdoelstelling " Door toepassing van het STOP-principe zijn de kernen goed toegankelijk, veilig en ontsloten en zijn ook de tussengebieden veilig voor alle weggebruikers.”
Indien De Lijn omwille van wegenwerken de verbinding tussen Oud-Heverlee- Leuven of Sint-Joris-Weert-Leuven dient op te schorten, is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de inwoners van Oud-Heverlee of Sint-Joris-Weert, die van deze verbinding gebruik maken, ook tijdens die periode het traject zoveel als mogelijk met het openbaar vervoer kunnen afleggen. Het gemeentebestuur wenst daarom te voorzien in een tussenkomst in het treinabonnement waarin het traject Oud-Heverlee- Leuven of Sint-Joris-Weert-Leuven is opgenomen. 10-rittenkaarten en individuele rittenkaarten komen niet inaanmerking omdat deze niet op naam staan.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit aan de inwoners een toelage te geven, gelijk aan 75% van de waarde van een treinabonnement tweede klasse steeds beperkt tot het traject Oud-Heverlee - Leuven of Sint-Joris-Weert - Leuven, gedurende de periode waarin De Lijn omwille van de wegenwerken niet voorziet in een verbinding tussen Oud-Heverlee of Sint-Joris-Weert en Leuven.
Artikel 2: Onder inwoners wordt verstaan: iedereen die in de fusiegemeente Oud-Heverlee gedomicilieerd is op het moment van de aanvraag tot terugbetaling.
Artikel 3: De aanvrager dient een kopie van het aangeschafte treinabonnement, waarin het traject Oud-Heverlee - Leuven of Sint-Joris-Weert - Leuven vervat zit, over te maken aan de gemeentelijke administratie.
Artikel 4: De waarde van het traject Sint-Joris-Weert - Leuven wordt berekend aan de hand de berekeningstool op de website van de NMBS.
Artikel 5: Het recht op de toelage start vanaf de maand dat de werken starten tot en met de maand waarin De Lijn het traject hervat. Het recht op de toelage wordt dan ook maand na maand beoordeeld. De terugbetaling gebeurt bij de beëindiging van de werken.
Artikel 6: Het college van burgmeester en schepenen staat in voor het opstellen van een formulier om de toelage aan te vragen en om de toelage uit te keren.
Artikel 7: Het budget wordt voorzien in de meerjarenplanning.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en uitvoeringsbesluiten.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 en uitvoeringsbesluiten.
De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2019 aangaande de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur.
Overeenkomst met De Lijn over de gratis nachtvervoer op vrijdag en zaterdag.
In het kader van de overeenkomst met De Lijn betreffende het nachtvervoer, levert de buschauffeur voor een verplaatsing een gratis ticket af aan de reiziger. De facturatie aan de derde-betalers gebeurt maandelijks, op basis van het aantal afgeleverde gratis tickets en volgens een afgesproken verdeelsleutel per gemeente.
Er is sinds 1 mei 2022 een nieuwe en goedkopere tariefstructuur.
Zie informatie in de documenten in bijlage.
Voor de gemeente Oud-Heverlee betekent dit dat we een nieuwe en voordeliger overeenkomst betreffende het gratis nachtvervoer op vrijdag en zaterdag gaan krijgen.
De Lijn heeft een voorstel van overeenkomst (zie bijlage) gestuurd en vraagt om een ondertekend exemplaar terug te bezorgen.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe overeenkomst met De Lijn betreffende de tariefwijziging van het gratis nachtvervoer op vrijdag en zaterdag en keurt het document goed. De nieuwe overeenkomst wordt getekend en doorgestuurd naar De Lijn.
Overeenkomst van derde-betaler afqesloten tussen De Lijn en de gemeente Oud-Heverlee
Tussen
Hierna individueel “de Partij” en collectie “de Partijen” genoemd, wordt overeengekomen hetgeen volgt:
Deze overeenkomst vervangt de overeenkomst en alle bijhorende addenda tussen De Lijn en de gemeente Oud-Heverlee d.d. 1 mei 2014.
Artikel 1 : onderwerp van de overeenkomst
De derde-betaler komt tussen in de vervoerprijs van de reizigers op het net van De Lijn onder de in artikels 2 en 3 bepaalde modaliteiten van deze overeenkomst.
Artikel 2 : toegepast systeem: tussenkomst op tickets
§ 1: beschrijving van het systeem
Het systeem van derde-betaler is geldig op vrijdag- en zaterdagavond vanaf 22.22 uur tot 3 uur.
De reiziger kan binnen de beperkingen gedefinieerd in artikel 3 een ticket derde-betaler aanschaffen tegen de prijs van 0 euro via volgende kanalen:
- SMS: door het verzenden van het tekstbericht OUD HEVERLEE NACHT naar het nummer 4884.
Het antwoordbericht geldt als vervoerbewijs met een geldige duurtijd van 60 minuten.
Per verzonden SMS wordt er bovenop de ritprijs (tussenkomst derde-betaler) een operatorkost van 0,15 euro aan de reiziger aangerekend door de telecomoperator.
- De website www.delijn.be/oudheverIeenacht (beheerd door De Lijn).
Een aangeschaft en vervolgens geactiveerd ticket (hierna genoemd m-ticket) in digitale vorm op smartphone dient als vervoerbewijs met een geldige duurtijd van 60 minuten.
§ 2: tussenkomst van de derde-betaler
De tussenkomst van de derde-betaler voor de tickets
aantal SMS-tickets verzonden naar reiziger x derde-betalertarief
aantal m-tickets aangeschaft door reiziger x derde-betalertarief
Het toegepaste tarief is het officiële derde-betalertarief van De Lijn geldig op de dag van aankoop. Het derde-betalertarief wordt berekend als volgt:
Artikel 3 : gebied waarop het systeem derde-betaler van toepassing is
Het derde-betaler systeem is van toepassing binnen Oud-Heverlee en tussen Oud-Heverlee en Leuven.
Artikel 4 : afrekening en betalingsmodaliteiten
Het door de derde-betaler verschuldigde bedrag wordt maandelijks door De Lijn gefactureerd.
De facturen zijn betaalbaar in overeenstemming met de Algemene Verkoopsvoorwaarden van De Lijn. (zie bijlage)
De facturen worden gericht aan:
Gemeente Oud-Heverlee Gemeentestraat 2
3054 Oud-Heverlee
Ondernemingsnummer: BE 0207.523.679
Klantnummer facturatie: 1200300
Bij overschrijding van de betalingstermijn is van rechtswege en zonder aanmaning de intrest en de invorderingskosten verschuldigd zoals bepaald in de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties en overeenkomstig de toepasselijke bepalingen in de Algemene Verkoopsvoorwaarden.
Artikel 5 : delegatie voor de praktische uitvoering van deze overeenkomst
Voor alle contacten, facturatie en andere praktische modaliteiten die voortvloeien uit deze overeenkomst zijn onderstaande contactpersonen verantwoordelijk:
De Lijn
Contactpersoon overeenkomst:
Krista Poelmans, klantenbeheerder, Motstraat 20, 2800 Mechelen gsm: 0471 53 42 41, e-mailadres: krista.poeImans@delijn.be
Contactpersoon afdeling financiën (facturatie):
SSC Boekhouding, Grotehondstraat 58, 2018 Antwerpen e-mailadres: debiteuren@deIijn.be
De derde-betaler
Contactpersoon van de derde-betaler:
Jérôme Sobrie, mobiliteitsambtenaar ,
tel: +32 16 38 88 64, e-mailadres: mobiliteit@oud-heverlee.be
Artikel 6 : duur en opzegging van de overeenkomst
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor de duur van één jaar, ingaande op 1 januari 2023, en is stilzwijgend verlengbaar voor telkens eenzelfde duur - behoudens opzegging door één van de Partijen en bij aangetekend schrijven uiterlijk drie maanden voor het einde van de lopende duurtijd.
Artikel 7 : bevoegde rechtsmacht
Voor elk geschil dat uit onderhavige overeenkomst voortvloeit, zijn alleen de rechtbanken van Mechelen bevoegd. Deze Overeenkomst is uitsluitend onderworpen aan het Belgisch recht, met uitzondering van het internationaal privaatrecht.
Artikel 8 : privacy
Zowel de contractant als De Lijn erkennen dat zij bij de uitvoering van deze overeenkomst optreden als onafhankelijke verwerkingsverantwoordelijken. Beide Partijen zullen bij de verwerking van persoonsgegevens waarborgen dat zij te allen tijde de geldende regelgeving in het algemeen en met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens — waaronder maar niet beperkt tot de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (hierna kortweg “AVG") en de Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens (BS 05 september 2018) (hierna kortweg AVG-Wet) — in het bijzonder onverkort zullen naleven bij het verwerken van de persoonsgegevens waar zij in het kader van deze Overeenkomst kennis van nemen.
Artikel 9 : varia
9.1. Elk amendement of wijziging aan deze Overeenkomst moet schriftelijk gebeuren en door een daartoe gemachtigde vertegenwoordiger van elk der Partijen.
9.2. Het niet afdwingen van één der bepalingen van deze Overeenkomst heeft geen effect op het recht van een Partij om uitvoering te vragen op gelijk welk ogenblik. Het niet afdwingen van een bepaling maakt op geen enkel ogenblik een afstand van enig recht uit.
9.3. De ongeldigheid, onwettigheid of het niet afdwingbare karakter van een bepaling van deze Overeenkomst heeft geen effect of impact op het voortbestaan van de overige bepalingen van deze Overeenkomst.
9.4. Geen van de bepalingen in deze Overeenkomst zal in het nadeel van de ene of de andere Partij worden geïnterpreteerd om de loutere reden dat deze Partij de opsteller van deze bepaling was.
9.5. Als de persoonsgegevens of de relatie tussen de Partijen het voorwerp wordt van nieuwe Europese en/of Belgische regelgeving of rechtspraak, komen de Partijen overeen om deze Overeenkomst te goeder trouw te heronderhandelen, teneinde deze Overeenkomst hiermee in overeenstemming te brengen.
9.6. De naleving door elke Partij van zijn verplichtingen onder deze Overeenkomst is kosteloos en kan niet afhankelijk worden gesteld van de betaling van een vergoeding, tenzij uitdrukkelijk anderszins overeengekomen.
Opgesteld in twee exemplaren te Mechelen op 1 januari 2023.
De Lijn en de derde-betaler verklaren elk een origineel exemplaar ontvangen te hebben.
Voor De Lijn
Ann Schoubs Directeur- Generaal
Voor de derde-betaler
Marijke Pertz Algemeen Directeur
Bart Clerckx Burgemeester
Decreet lokaal bestuur.
Van het kernpartnerschap Brabantse Wouden kreeg de gemeente volgend bericht:
Zoals op de recente Trefdag besproken zien we de besluitvorming door de gemeenten mbt het dossier Nationaal Park Brabantse Wouden, in aanloop naar indiening voor 31 mei 2023, als volgt verlopen in 2 trappen:
Artikel 1: De gemeenteraad neemt akte van volgende bijkomende informatie:
Met in acht name van deze bijkomende informatie keurt de samenwerkingsovereenkomst goed:
Samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park Brabantse Wouden
Tussen enerzijds :
de provincie Vlaams-Brabant, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden xxxx, in uitvoering van het besluit van de provincieraad d.d. xxx 2023
hierna genoemd ‘de PROVINCIE';
en
het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, vertegenwoordigd door xxx in uitvoering van het besluit van de directieraad d.d. xxx 2023
hierna genoemd ‘het ANB’
en
de Vrienden voor Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, gevestigd xxx, en vertegenwoordigd door Jan Horemans en xxx, in uitvoering van het besluit van de Raad van Bestuur d.d. xxx 2023
hierna genoemd ‘de VHM’
en
de Koninklijke Schenking, vertegenwoordigd door Jan Smets, voorzitter, in uitvoering van het besluit van de Raad van Bestuur d.d. xxx 2023
hierna genoemd ‘de KS’
deze partijen hierna samen genoemd ‘de KERNPARTERS’
en anderzijds:
de gemeente Beersel, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Bertem, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Bierbeek, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de stad Halle, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Hoeilaart, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Huldenberg, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Kortenberg, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de stad Leuven, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Linkebeek, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Oud-Heverlee, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Overijse, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Sint-Genesius-Rode, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
en
de gemeente Tervuren, vertegenwoordigd door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad d.d. xxx 2023
deze partijen hierna samen genoemd ‘de GEMEENTEN’
alle partijen bij deze overeenkomst samen genoemd ‘de PARTIJEN’
Na het volgende te hebben uiteengezet
In het Regeerakkoord 2019-2024 is de oprichting van Nationale parken Vlaanderen en landschapsparken als doelstelling opgenomen. Conform de Beleidsnota Omgeving 2019-2024 richt minister Demir, Vlaams minister bevoegd voor Omgeving, minstens vier Nationale parken op met een unieke belevingswaarde, waarbij natuurwaarden, recreatie en toerisme, landschap en erfgoedwaarden elkaar versterken tegen 2024.
Op 19 april 2021 lanceerde de Vlaamse Overheid de oproep voor kandidaat Nationale Parken en Landschapsparken. Deze oproep vindt ondertussen zijn regelgevend kader in het ontwerp Decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg dd. 23 december 2022.
Op 15 september 2021 werd door de KERNPARTNERS, met steun van de GEMEENTEN en met een steunbrief van ca 40 bondgenoten een kandidatuur Nationaal Park Brabantse Wouden ingediend onder de vorm van een conceptnota.
Uit tien kandidaten werden vervolgens door een onafhankelijke jury 6 kandidaat parken geselecteerd voor indiening van een finale kandidatuur in een tweede ronde. De kandidaat Nationaal Park Brabantse Wouden behoorde daartoe.
Bij Ministerieel besluit werd aan de KERNPARTNERS, via de PROVINCIE, een projectsubsidie toegekend ter ondersteuning van de opmaak van een Masterplan en Operationeel plan, de opmaak van een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de KERNPARNTERS van de gebiedscoalitie en de opmaak van de organisatiestructuur inclusief een voorstel voor het parkbureau, in het kader van de kandidatuur Nationaal Park Brabantse Wouden.
Dit Masterplan en Operationeel plan, de samenwerkingsovereenkomst, organisatiestructuur en voorstel van parkbureau moeten worden ingediend uiterlijk 31 mei 2023.
ln deze Overeenkomst willen PARTIJEN de voorwaarden en modaliteiten van hun samenwerking bevestigen.
Definities
Brabantse Wouden – majestueus nationaal park, verder BW afgekort : Het samenhangende gebied van ca 33 000 ha, volledig gelegen op Vlaams grondgebied en gelegen op het grondgebied van 13 gemeenten en van de provincie Vlaams-Brabant. Het omvat namelijk een NATUURKERN, het eigenlijke Nationaal Park in de juridische betekenis waarvoor de erkenning wordt aangevraagd, binnen een ruime LANDSCHAPPELIJKE ZONE, die niet tot het Nationaal Park in de juridische zin behoort. Dit gebied vormt het voorwerp van deze overeenkomst.
Omwille van de landschappelijke samenhang en ecologische integriteit is het de ambitie delen van Wallonië en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te laten aansluiten bij dit Nationaal Park. Dit vereist een gebiedswerking in de beide andere gewesten, zo mogelijk een (gedeeltelijke) erkenning als Nationaal Park in die gewesten of, bij gebrek daaraan, een voldoende hoog beschermingsniveau voor de NATUURKERN. Deze overeenkomst omvat geen bepalingen over deze intergewestelijke ambitie. Voor deze intergewestelijke ambitie wordt een afzonderlijke intentieovereenkomst afgesloten tussen de 3 gewesten en 2 betrokken provinciebesturen.
Masterplan : Visiedocument gedragen door de partners, waaronder minstens de deelnemers aan deze samenwerkingsovereenkomst, omvattend:
Parkbureau : De rechtspersoon zonder winstuitkeringsoogmerk aan wie het management van BW wordt toegewezen.
Parkteam : Het personeelsteam aangesteld en tewerkgesteld door en werkend in opdracht van het PARKBUREAU. De Vlaamse overheid voorziet vanaf de opstart, na erkenning, in een substantiële bijdrage in de financiering van het personeel en de werking, namelijk voor een vaste equipe van 3 VTE aangevuld met een variabele equipe van max. 3 VTE (mits onderbouwing in het MASTERPLAN). Binnen het MASTERPLAN zullen van bij de aanvang 6 VTE worden gevraagd en verantwoord aangezien het parkteam zal werken binnen de volledige BW.
Deze equipe kan bijkomend worden aangevuld met terbeschikkingstellingen vanuit Vlaamse of provinciale entiteiten, of via projectmatige of andere vormen van externe financiering.
Financiering : De subsidie die Vlaanderen bij erkenning van het Nationaal Park aan de werking van het PARKBUREAU zal toekennen, zijnde maximaal 608.000 € (bij volledige aanvaarding van de 6 gevraagde VTE voor het PARKTEAM).
Natuurkern : Vormt het hart van BW en is ook het Nationaal Park in zijn juridische betekenis waarvoor de erkenning wordt aangevraagd. Het bestaat uit meerdere deelkernen met volgende bestemming volgens Gewestplan: natuurgebied en reservaatgebied, bosgebied, parkgebied, buffergebied, valleigebied of waterweg, militair domein of een gelijkwaardige bestemming op basis van een goedgekeurd Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) of is aangeduid als speciale beschermingszone (SBZ).
Landschappelijke zone : Het deel van BW dat niet behoort tot de NATUURKERN en dat geen statuut Nationaal Park heeft en dat bestaat uit landbouwgebieden, bewoond weefsel, ... en dat een voedende, beschermde, bufferende en verbindende matrix vormt voor en tussen de onderdelen van de NATUURKERN. Het MASTERPLAN zal belangrijke doelstellingen en projecten omvatten voor deze zone. Binnen deze zone duiden we Zoekzones voor Natuurontwikkeling en Verbindende Landschappen aan met oog op buffering en uitbreiding respectievelijk verbinding van de deelzones van de NATUURKERN. De inspanningen op vlak van versterking van natuur en aanleg van nieuwe natuur worden binnen deze beide zones en binnen de NATUURKERN geconcentreerd.
Partners : Actoren, andere dan de PARTIJEN bij deze overeenkomst, wiens medewerking nuttig is voor de realisatie van de doelstellingen van BW en die betrokken zullen worden in themagroepen, projectgroepen, de stuurgroep en algemene vergadering.
Artikel 1. Voorwerp van deze overeenkomst.
De samenwerkingsovereenkomst is een voorwaarde voor de erkenningsaanvraag voor het Nationaal Park Brabantse Wouden.
Deze samenwerkingsovereenkomst (hierna, SO) regelt de samenwerking tussen de PARTIJEN in aanloop naar de erkenning van het Nationaal Park door de Vlaamse Overheid en de daarop volgende oprichting van het PARKBUREAU en meer bepaald:
Artikel 2. hoofddoelstellingen voor Brabantse Wouden en werkwijze
2.1 Samenhang en ondeelbaarheid
PARTIJEN erkennen de samenhang en integriteit van BW, bestaande uit de NATUURKERN met een oppervlakte van ca 10 000 ha, en de LANDSCHAPPELIJKE ZONE errond (ca 23 000 ha) die een voedende, beschermende, bufferende en verbindende functie heeft en een multifunctionele rol vervult (wonen, werken, recreëren). De kaart in bijlage I geeft indicatief het onderscheid tussen beide zones weer.
PARTIJEN wensen samen te werken voor het volledige gebied (33 000 ha) en daarvoor één ondeelbaar MASTERPLAN op te maken en één enkele bestuursstructuur op te zetten zonder afbreuk te doen aan de eigenheid en specifieke aanpak in beide deelzones.
PARTIJEN benoemen, na erkenning door de Vlaamse Regering, het volledige BW in externe communicatie “Brabantse Wouden, majestueus Nationaal Park” terwijl strikt genomen enkel de NATUURKERN met een oppervlakte van ca 10 000 ha de erkenning Nationaal Park zal genieten.
2.2. Rechtsgevolgen
PARTIJEN bevestigen dat de erkenning als Nationaal Park of de werking van het PARKBUREAU geen verplichtingen of geen beperkende maatregelen genereert bovenop de vigerende regelgeving voor de houders van zakelijke rechten binnen BW of voor de gebruikers ervan, behoudens anders overeengekomen.
PARTIJEN bevestigen dat de erkenning als Nationaal Park door de Vlaamse Regering, de werking van een PARKBUREAU en de uitvoering van het MASTERPLAN nooit afbreuk kunnen doen aan de autonome beheerbevoegdheid van de terreinbeheerders in de ruime zin van het woord.
Binnen de NATUURKERN zijn het ANB, de KS en de VHM in beheerde oppervlakte de belangrijkste natuurbeheerders. Zij engageren zich positief in BW maar worden zoals alle andere terreinbeheerders in hun volledige autonomie bevestigd zoals voorgaande alinea bepaalt.
2.3. Gemeentelijke en provinciale autonomie
PARTIJEN bevestigen dat de erkenning als Nationaal Park door de Vlaamse Regering, de werking van een PARKBUREAU en de uitvoering van het MASTERPLAN nooit afbreuk kunnen doen aan de gemeentelijke bevoegdheden, opdrachten of autonomie. Het PARKBUREAU houdt bij het vervullen van haar opdrachten rekening met het lokaal beleid, dat autonoom gevoerd wordt door de GEMEENTEN.
PARTIJEN bevestigen dat de erkenning als Nationaal Park door de Vlaamse Regering, de werking van een PARKBUREAU en de uitvoering van het MASTERPLAN nooit afbreuk kunnen doen aan de provinciale bevoegdheden, opdrachten of autonomie. Het PARKBUREAU houdt bij het vervullen van haar opdrachten rekening met het lokaal beleid, dat autonoom gevoerd wordt door de PROVINCIE.
2.4 Doelstellingen, Masterplan en Statuut
Onverminderd hetgeen bepaald is in de paragrafen 2.2 en 2.3. onderschrijven de PARTIJEN ten volle de doelstellingen die zullen worden nagestreefd voor BW zoals ze beknopt zijn samengevat in bijlage II. Deze doelstellingen zullen worden uitgewerkt in het MASTERPLAN voor een looptijd van 24 jaar.
Het MASTERPLAN en doelstellingen vormen geen Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling zoals bedoeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Ditzelfde geldt voor alle bijlagen bij het MASTERPLAN.
Voor wat de GEMEENTEN betreft, geeft de gemeenteraad het mandaat aan het College van Burgemeester en Schepenen om het uitgewerkte MASTERPLAN Brabantse Wouden te adviseren.
Voor wat de PROVINCIE betreft, geeft de provincieraad het mandaat aan de deputatie om het uitgewerkte MASTERPLAN Brabantse Wouden te adviseren.
2.5 Programmatorische realisatie
De doelstellingen bedoeld in par. 2.4 zullen programmatorisch worden gerealiseerd door het PARKBUREAU. Het PARKBUREAU heeft dan ook als taak het coördineren, afstemmen en initiëren van initiatieven en projecten in overeenstemming met de doelstellingen uit het MASTERPLAN. Het MASTERPLAN zal een ruim voorstel van projecten omvatten voor de eerste werkperiode van 6 jaar.
2.6 Financiering projecten
De gefaseerde opstart van projecten is afhankelijk van het aantrekken van financiering en cofinanciering. Onderhavige overeenkomst impliceert geen enkel engagement tot cofinanciering door de PARTIJEN mbt deze projecten.
Voor projecten die de bevoegdheden van de GEMEENTEN raken staat het de GEMEENTEN vrij al dan niet deel te nemen aan deze projecten.
2.7 Efficiënte samenwerking met PARTNERS
Met het oog op een maximale efficiëntie zal het PARKBUREAU waar mogelijk steeds beroep doen op de capaciteit van PARTNERS. Zodoende dienen in het PARKTEAM slechts die capaciteiten te worden ontwikkeld die niet kunnen geboden worden door PARTNERS en kan een maximale complementariteit en hefboom ten aanzien van de bestaande werkingen en partnerschappen worden bereikt.
2.8 Reciproke exclusiviteit
Het gebruik van de naam Nationaal Park Vlaanderen, Nationaal Park op zichzelf of als onderdeel van een ander onderscheidingsteken is via de regelgeving voorbehouden aan de door de Vlaamse Regering erkende Vlaamse parken en daaraan verbonden parkbureaus.
Net zoals het BW geen beleidsmatige noch juridische verantwoordelijkheden namens de PARTIJEN kan opnemen, dragen de PARTIJEN ook de verantwoordelijkheid om namens het BW te spreken over aan de rechtspersoon.
PARTIJEN verklaren dat de Raad van Bestuur exclusiviteit heeft om over en namens het BW te spreken. Verdere afspraken over communicatie met verwijzing naar het BW door PARTIJEN worden in de Raad van Bestuur gemaakt.
Artikel 3. principieel akkoord tot toetreding tot het nationaal parkbureau brabantse wouden
3.1 Toetreding PARTIJEN tot rechtspersoon
De PARTIJEN verklaren zich principieel akkoord binnen de 6 maand na erkenning van het Nationaal Park toe te treden tot de op te richten rechtspersoon zonder winstoogmerk PARKBUREAU.
3.2 Toetreding PARTNERS tot rechtspersoon
De PARTIJEN kunnen in onderling overleg PARTNERS uitnodigen toe te treden tot de op te richten rechtspersoon zonder winstoogmerk PARKBUREAU.
Elke uitgenodigde PARTNER die wenst toe te treden tot de rechtspersoon zal uitdrukkelijk, schriftelijk de doelstellingen van het BW zoals opgenomen in het Masterplan moeten onderschrijven voorafgaand aan de toetreding. Deze PARTNERS zullen een zetel opnemen in de Algemene Vergadering van het PARKBUREAU zodra zij toegetreden zijn.
Artikel 4. Het budgettair engagement en inspanningsverbintenissen van partijen
4.1 Financiële verantwoording maximaal PARKTEAM bij opstart
Het MASTERPLAN zal een verantwoording omvatten voor een volledige invulling van het PARKTEAM met 6 VTE bij opstart en een onderbouwing voor de FINANCIERING door Vlaanderen ten belope van 608.000 €.
4.2 Cofinanciering door GEMEENTEN
De GEMEENTEN zullen bij erkenning van het Nationaal Park voorzien in een jaarlijkse cofinanciering voor het PARKTEAM via een subsidie aan het PARKBUREAU. Deze cofinanciering bedraagt over de GEMEENTEN heen gemiddeld 10.000 €/gemeente/jaar maar is gedifferentieerd over de GEMEENTEN volgens een afgerond tarief. Dat afgerond tarief met 6 klassen is gebaseerd op een combinatie van het oppervlakteaandeel van de gemeenten binnen de BW én van het volledige inwoneraantal van de betreffende gemeenten.
Deze cofinanciering van de GEMEENTEN, volgt onderstaand tarief :
2 500 € : Linkebeek
5 000 € : Bertem, Bierbeek, Hoeilaart
7 500 € : Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee, Sint-Genesius-Rode
12 500 € : Beersel, Overijse, Tervuren
15 000 € : Halle
30 000 € : Leuven
Voor een totaal van € 130.000.
Deze cofinanciering geldt per kalenderjaar vanaf 01.01.2024.
4.3 Cofinanciering door PROVINCIE
De PROVINCIE voorziet bij erkenning van het BW in een cofinanciering van 76.000 € per jaar.
Deze cofinanciering geldt per kalenderjaar vanaf 01.01.2024.
4.4. Doel van de cofinanciering
De cofinanciering door de GEMEENTEN en de PROVINCIE getuigt van hun engagement voor het BW en is vereist om een volwaardige werking van het PARKTEAM met 6 personen te financieren.
Alle middelen die daarvoor niet vereist zijn, worden gebruikt voor cofinanciering van projecten met Vlaamse of Europese of externe financiering die alle GEMEENTEN ten goede komen en waarover beslist wordt in de Algemene Vergadering.
4.5 Inspanningsverbintenissen van de KERNPARTNERS
De terreinbeherende kernpartners, ANB, KS en VHM, engageren zich als Sterkste Schouders hetgeen impliceert dat zij zich engageren voor de kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen die Vlaanderen stelt inzake beheer van de NATUURKERN op basis van een beheerplan type III of IV.
De PROVINCIE zal zich inspannen voor de doelstellingen op vlak van ruimte en omgeving, leefmilieu, landschap en erfgoed, landbouw en toerisme, in het bijzonder binnen de LANDSCHAPPELIJKE ZONE.
De VHM zal zich inspannen om als leadpartner te fungeren bij de verdere uitbouw van de vrijwilligerswerking in de Brabantse Wouden en bij het betrekken van middenveldorganisaties als PARTNER.
Artikel 5. afspraken op vlak van bestuur van bw
5.1 Algemene Vergadering rol
Onverminderd hetgeen bepaald is in art 2.2 en art 2.3. zal binnen het PARKBUREAU de inhoudelijke besluitvorming over de doelstellingen (bedoeld in art 2.4) en over de projecten (bedoeld in art 2.5) en de inhoudelijke sturing van het PARKTEAM statutair worden voorbehouden aan de Algemene Vergadering van de rechtspersoon.
Verder vervult de Algemene Vergadering alle verplichtingen die de wet op de vennootschappen aan haar toebedeelt en vormt zij aldus het hoogste besluitvormingsorgaan van het PARKBUREAU.
De Algemene Vergadering wordt halfjaarlijks georganiseerd en tussentijds op vraag van 1/4e van de leden.
5.2. Algemene Vergadering samenstelling
Tot de Algemene Vergadering behoren alle PARTIJEN van deze overeenkomst, te weten de KERNPARTNERS, de KS en de GEMEENTEN en alle PARTNERS die voldoen aan de bepalingen in 3.2.
Niet limitatief kan het gaan om landbouworganisaties, natuurorganisaties, erfgoedverenigingen, streek-verenigingen, ..
Voor wat de PARTIJEN betreft, is de samenstelling van de Algemene Vergadering als volgt :
Het voorzitterschap van de Algemene Vergadering wordt waargenomen door de Provinciale gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu.
Deelname aan de Algemene Vergadering is steeds onbezoldigd.
5.3. Raad van Bestuur rol
De Raad van de Bestuur van de rechtspersoon is verantwoordelijk voor de administratieve werking van het PARKBUREAU en de administratieve sturing van het PARKTEAM.
De Raad van Bestuur vergadert 8 maal per jaar, maar kan een aantal (max 4) vergaderingen delegeren aan het Dagelijks Bestuur.
De Raad van Bestuur kan in haar midden een Dagelijks Bestuur aanwijzen voor de dagelijkse opvolging en zo de vergaderdruk verlichten voor de Raad van Bestuur.
5.4. Raad van Bestuur samenstelling
De Raad van Bestuur bestaat uit .
Eén van de beide ANB-vertegenwoordigers zit de vergaderingen van de Raad van Bestuur voor.
Deelname aan de Raad van Bestuur is steeds onbezoldigd.
5.5. Dagelijks Bestuur samenstelling
Het Dagelijks Bestuur bestaat uit 4 leden met telkens 1 vertegenwoordiger voor het ANB, de PROVINCIE en de VHM en 1 vertegenwoordiger namens de GEMEENTEN.
Deelname aan het Dagelijks Bestuur is steeds onbezoldigd.
5.6. Stuurgroep rol
De Stuurgroep verzekert de inbreng van alle PARTNERS, middenveldorganisaties en derden die zich positief willen engageren voor BW. Zij maakt een synthese van alle inbreng in tijdelijke en permanente, thematische of projectmatige werkgroepen die binnen BW functioneren.
Elke administratie of organisatie die dat wenst kan zich laten vertegenwoordigen in de Stuurgroep voor zover hij/zij een positieve bijdrage wenst te leveren aan het park.
De Stuurgroep bereidt de inhoudelijke agenda van de Algemene Vergadering voor.
De Stuurgroep vergadert bijgevolg in regel 2 keer per jaar.
5.7. Stuurgroep samenstelling
Alle PARTNERS worden uitgenodigd voor elke vergadering van de Stuurgroep, net als alle organisaties en administraties die zich daartoe hebben aangemeld.
Een vertegenwoordiger van VHM zit de vergaderingen van de Stuurgroep voor.
Deelname aan de Stuurgroep is steeds onbezoldigd.
5.8 Uittrede, intrede of wijziging perimeter
Bij wens tot uittreding van GEMEENTEN, eventuele fusies van GEMEENTEN, eventuele wens tot toetreding van omliggende gemeenten of andere wijzigingen die een impact kunnen hebben op de perimeter van het BW of op de cofinanciering bedoeld in art. 4.2 komt het de Algemene Vergadering toe hierover afspraken te maken.
Artikel 6. Duurtijd en omzetting van deze overeenkomst
Deze overeenkomst treedt in werking bij de ondertekening van alle PARTIJEN en loopt tot de oprichting van het PARKBUREAU. Dit is uiterlijk 6 maanden, tenzij een uitzondering wordt toegestaan door de bevoegde Minister, na de beslissing tot erkenning als Nationaal Park.
De principes van deze overeenkomst zullen bij oprichting van het PARKBUREAU worden omgezet in de statuten van de rechtspersoon, in een huishoudelijk reglement voor de organen en – in zoverre vereist - een nieuwe overeenkomst tussen PARTIJEN en PARTNERS.
Artikel 7. Te goeder trouw
PARTIJEN verbinden zich ertoe om te goeder trouw te handelen en in het bijzonder om alle overeenkomsten, documenten en akten uit te voeren en om alle redelijke handelingen te stellen of stappen te ondernemen die nodig of nuttig zijn voor de uitvoering te goeder trouw van deze overeenkomst.
Opgemaakt te Leuven in 17 exemplaren
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van N-VA aan de gemeenteraadsagenda van 25 april 2023 toegevoegd.
Enkele jaren geleden werden enkele streken in onze gemeente, zoals in Sint-Joris Weert en Oud-Heverlee, geteisterd door wateroverlast. Het was een ramp voor heel wat gezinnen.
De Provincie ondersteunt de gemeente bij projecten om woningen te beschermen tegen schade door overstroming met behulp van individuele waterpreventie maatregelen. https://www.vlaamsbrabant.be/nl/premies-en-subsidies/subsidie-waterpreventie en www.vlaamsbrabant.be
Aan de subsidie zijn voorwaarden verbonden zo moet onder meer de gemeente beschikken over een, door de gemeenteraad goedgekeurd, hemelwater-droogteplan, waarin het projectgebied afgebakend wordt als een gebied waar bescherming van gebouwen met individuele waterpreventieve maatregelen noodzakelijk is om een meerlaagse waterveiligheid te creëren
En de gemeente moet zelf ook financiële ondersteuning bieden.
Vragen
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 44:20 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van N-VA aan de gemeenteraadsagenda van 25 april 2023 toegevoegd.
Op verschillende plaatsen zijn in opdracht van de gemeente parkeervakken geschilderd op de rijbaan.
Vragen
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 52:00 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van N-VA aan de gemeenteraadsagenda van 25 april 2023 toegevoegd.
De weersomstandigheden waren ongunstig een tijdje geleden maar intussen zien we weinig beweging op de site. Op dit moment kijken we vooral op een grote waterpartij en erg weinig vooruitgang.
Het is dan ook niet te verwonderen dat er vanwege de inwoners meer en meer vragen komen hieromtrent. Bewoners van De Kouter en bezoekers van het Grand Café vrezen ook voor stof en lawaaihinder als het terras opent…
Vragen
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 57:35 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur werd dit punt op vraag van Open Vld, Tom Teck en An Geets aan de gemeenteraadsagenda van 25 april 2023 toegevoegd.
Op de site Canivet is er een verontreiniging met PFAS vastgesteld. De resultaten van het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de exacte omvang van de vervuiling zouden enkel beschikbaar worden in 2025, wat veel te laat is. Dit is trouwens ook de mening van de Milieu Adviesraad (MAR).
Op de vorige gemeenteraad van 28 maart 2023 hebben we deze problematiek op de agenda gezet waarbij de meerderheid onze 2 voorstellen weggestemd heeft om enerzijds in overleg te gaan met OVAM om te vragen om de datum van het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) zo veel mogelijk te vervroegen en om anderzijds onafhankelijk hiervan zo snel mogelijk een grondwateronderzoek te laten doen bij de inwoners die in een perimeter van 500 meter rond het vroegere Canivet stort wonen en aan wie ’no-regret’ maatregelen werden gecommuniceerd en het Schepencollege de opdracht te geven om hiervoor de nodige maatregelen te treffen in samenspraak met de betrokken inwoners.
Er is ons toen meegedeeld dat de gemeente in contact was met de de eigenaar van de site om het BBO te vervroegen, en tevens zo snel mogelijk een grondwateronderzoek te doen. De eigenaar ging daarover schriftelijk rapporteren in de dagen vlak na de gemeenteraad van 28 maart.
Uit de informatie die er ons op de gemeenteraad van maart is gegeven blijkt dat er enkele jaren geleden ook al metingen gedaan zouden zijn in de no-regret zone buiten de Canivetsite en dit door dezelfde firma die nu ook de nieuwe metingen zal doen.
Vragen
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 1:02:35 van de opname.
De voorzitter sluit de zitting op 25/04/2023 om 20:33.
Namens gemeenteraad,
Marijke Pertz
algemeen directeur
Adinda Claessen
voorzitter van de gemeenteraad