De voorzitter opent de zitting op 31/01/2023 om 19:19.
Tussenkomsten
Raadslid Maggy Steeno heeft opmerkingen bij de notulen van de vorige vergadering: verkeerde notering stemgedrag bij agendapunt aanpassing meerjarenplan gemeente en tussenkomst genoteerd bij opheffing belasting logies.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpnotulen, opgesteld door de algemeen directeur, van de vorige vergadering van 20 december 2022.
De gemeenteraadsleden nemen er nota van dat tot het einde van de huidige vergadering opmerkingen kunnen gemaakt worden betreffende de redactie van de notulen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en uitvoeringsbesluiten.
Het bestuursdecreet en uitvoeringsbesluiten.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
De omzendbrief van de Vlaamse regering KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 betreffende de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beheers- en beleidscyclus.
De omzendbrief van de Vlaamse regering KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
De beslissing van de gemeenteraad van 15 december 2020, betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/1.
De beslissing van de gemeenteraad van 26 oktober 2021, betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/2.
De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2021, betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/3.
De beslissing van de gemeenteraad van 25 oktober 2022, betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/4.
De beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2022, betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/5.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 20 december 2022 de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/5 goed.
De gemeenteraad beslist in het kader van het budget over de opportuniteit om een bepaalde overheidsopdracht uit te voeren (artikel 41, 3° Decreet over het Lokaal Bestuur).
Artikel 41, 10° van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat in beginsel de gemeenteraad de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht vastlegt.
De gemeenteraad kan dit delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Een eerste delegatie betreft de opdrachten van dagelijks bestuur. De gemeenteraad bepaalt wat onder het begrip "dagelijks bestuur" inzake overheidsopdrachten moet worden verstaan (artikel 41, 8° Decreet over het Lokaal Bestuur). De gemeenteraad bepaalde dit in haar besluit van (datum in te vullen).
Een tweede delegatie betreft de opdrachten die nominatief aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd. In dat geval is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht vast te leggen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om voor de acties vermeld in bijgevoegde lijst de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen toe te vertrouwen: zie lijst als bijlage.
De kredieten voor de uitvoering van de acties zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. De kredieten zoals aangepast in de laatste meerjarenplanwijziging van december 2022 werden in het overzicht ter informatie mee weergegeven.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit voor de acties vermeld in bijgevoegde lijst de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen toe te vertrouwen. De algemene regel blijft dat de bestekken en plannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring. De delegatie kan gebruikt worden door het college wanneer het aangewezen is dat er sneller beslist wordt en er niet kan gewacht worden op een gemeenteraad.
Artikel 2: De kredieten voor de uitvoering van de acties zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het gemeentebestuur ontving op 13 september 2022 van betrokkene het dossier (5096.N.0946) met betrekking tot de vraag tot gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg 102 kadastraal gekend als afdeling 4 sectie C nummer D4.
In overeenstemming met artikel 17 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 vond een openbaar onderzoek plaats van 16 november 2022 tot en met 15 december 2022. Er werden geen bezwaren ingediend.
Het rooilijnplan van 8 september 2022 werd opgemaakt door landmeter-expert Thomas Collin waaruit duidelijk de op toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt.
De aan de gemeente te betalen waardevermeerdering van de gronden bedraagt o euro ten gevolge van de gedeeltelijke verplaatsing van de gemeenteweg zoals blijkt uit het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Thomas Collin van 14 september 2022 (dossier: 5096.N.0946).
Overwegende dat het voornemen tot gedeeltelijk verplaatsing van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat het aan deze artikels werd getoetst.
Die toetsing houdt in:
(art. 3, Gemeentewegendecreet)
Momenteel loopt de juridische ligging van de gemeenteweg doorheen het gebouw van de Aldi en is dus ontoegankelijk. Bijgevolg wordt deze gemeenteweg verplaatst zodat deze naast het gebouw komt te liggen. Bijgevolg zal de gedeeltelijke verplaatsing de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeenteweg vrijwaren en verbeteren, in het bijzonder om aan de behoeften van de zachte mobiliteit te voldoen.
(art. 4, Gemeentewegendecreet)
1. De gedeeltelijke verplaatsing dient het algemeen belang omdat de juridische ligging van de gemeenteweg onbruikbaar is en deze door de verlegging net bruikbaar wordt.
2. De huidige juridische ligging van de gemeenteweg kan niet behouden blijven omdat deze doorheen het gebouw van de Aldi gaat en hierdoor onbruikbaar is. Hierdoor kan men stellen dat de gedeeltelijke verplaatsing voldoende gemotiveerd is.
3. De verplaatsing gebeurt binnen dezelfde kadastrale percelen. Bijgevolg heeft de maatregel geen invloed op de verkeersveiligheid en de aansluiting van de aanpalende percelen.
4. Door de nieuwe ligging van de gemeenteweg te bekrachtigen door dit rooilijnplan blijft de continuïteit van de doorgang gegarandeerd en draagt deze bij aan de duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van artikel 1.1.4 VCRO, rekening houdend met de noden van de huidige en de toekomstige generaties.
Artikel 1: De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de gemeenteweg 102 gedeeltelijk te verplaatsen zoals aangeduid op het rooilijnplan.
Artikel 2: De gemeenteraad stelt het rooilijnplan definitief vast.
Artikel 3: De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet houdende gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de verplaatste gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Artikel 4: De gemeenteraad maakt deze beslissing als volgt bekend:
- Het besluit met daarin het definitief vastgestelde rooilijnplan wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website, en aangeplakt bij het gemeentehuis ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het verplaatste wegdeel;
- Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan;
- Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant.
Artikel 5: Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad keurde op 30 maart 2010 een gemeentelijk reglement rond klachtenbehandeling goed.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat iedere gemeente een systeem van klachtenbehandeling dient te implementeren. Dit systeem moet op het ambtelijk niveau van de gemeente georganiseerd worden.
Een klacht is als volgt gedefinieerd: Een manifeste uiting (zowel mondeling, schriftelijk als elektronisch), waarbij een ontevreden burger bij het gemeentebestuur klaagt over een door de gemeente al dan niet verrichte handeling of prestatie. Een klacht kan dus zowel betrekking hebben op het foutief verrichten van een handeling of prestatie, als op het achterwege blijven ervan. Een klacht kan eveneens betrekking hebben op een concrete foutieve toepassing van bestaande regelgeving.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een klacht enerzijds en een melding, suggestie of vraag om informatie anderzijds.
De klachtenprocedure is niet van toepassing op meldingen en suggesties, evenmin op algemene klachten over regelgeving, beleidsklachten of beroepen /bezwaren die volgens geijkte administratieve procedures worden behandeld. De klachtenprocedure is evenmin van toepassing op handelingen, gesteld door gemeenteraadsleden of leden van het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van de ontvangen klachten in 2022.
Totaal aantal klachten per soort 2022 | |||
totaal ontvangen klachten | 68 | ||
effectieve klachten | 6 | ||
niet ontvankelijke klachten | 62 | ||
overzicht | |||
Beleidsbeslissing | 9 | ||
Dienstverlening | 5 | 2 effectieve | |
Lawaaihinder | 1 | ||
Niet onze bevoegdheid | 20 | ||
Openbaar domein | 23 | 3 effectieve | |
Politie | 1 | ||
Verkeer | 9 | 1 effectieve |
De betreffende opmerking van de burger kan op zich wel terecht zijn en de nodige aandacht vragen, maar zal buiten de klachtenprocedure behandeld worden. Dit is onder meer het geval voor klachten die betrekking hebben op beleidsbeslissingen.
*"Niet ontvankelijk" betekent dat de bemerking niet kadert in de definitie van een klacht.
Er is geen toename van het aantal effectieve klachten. In het register noteren we elk klachtenformulier dat we ontvangen.
Deze 'klachten' zijn vaak niet ontvankelijk maar worden wel verder opgevolgd.
Er is wel een toename van het aantal ingestuurde klachtenformulieren.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering klachtenbeheer 2022.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
Soms worden de lichten gedoofd op de Expressweg. Ik vermoed dat dit in de toekomst nog meer zal gebeuren. Het fietspad langs de Expressweg is een 2-richting fietspad. maar de auto's die aankomen zetten hun verstralers op, waardoor de fietsers verblind worden. Ze rijden hierdoor in een zwart gat, want er zijn geen reflectoren die hun eigen licht weerkaatsen. Het zou zinvol zijn als er op het fietspad enkele lichtjes zouden geplaatst worden (reflectoren op de betonnen afscheiding of op de grond, zoals op de Naamsestweg in Blanden), zodat het fietspad ten allen tijde zichtbaar blijft. Het fietspad heeft immers een grijze donkere betonkant en een donkere gracht links.
We hebben via de geijkte kanalen geprobeerd om de situatie op te lossen, maar blijkbaar werkt men daar vanachter het bureau i.p.v. op de werkvloer. Vandaar ons punt op de gemeenteraad. We vragen met aandrang om deze situatie op te lossen.
Artikel 1: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om in gesprek te gaan met Agentschap Wegen en Verkeer.
Artikel 2: Men ijvert om reflectoren of bij voorkeur lichtsteentjes te plaatsen zodat het fietspad ’s nachts afgebakend is. (evt. lichtjes zoals op de middellijn op de Naamsesteenweg).
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
We hebben het probleem van de buurtwegen/voetwegen al enkele keren aangehaald.
Telkens opnieuw krijgen we te horen dat er een onderhoudsplan is.
We stellen vast dat ivm:
- voetweg 71, verbinding Milsestraat en Langestraat in Haasrode. Deze stopt op het ogenblik dat ze de Blandenstraat kruist. Er is zelfs geen bordje aanwezig aan de overkant.
- de voetweg in de Dalemstraat in Haasrode niet meer vast te stellen is. Dit wegje is gelegen achter het kapelletje in de Dalemstraat en is gekend als het smokkelwegje tijdens de oorlog. Het was een verbinding, richting Bierbeek. Hier gaat het om een voetweg die van de Dalemstraat over de velden loopt in de richting van De Betstraat.
Het tracé van deze voetweg vinden we terug op de GEOpunt-kaart. Het zou gaan over een weg waarop openbare erfdienstbaarheid rust en dus mag gebruikt worden door iedereen. Zie foto 1.
- de verlegde en verbrede buurtweg/voetweg in de Kauwereelstraat, Sint-Joris Weert, verbinding tussen Neerveldstraat en Beekstraat . Deze wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen. De voetweg bevindt zich in een erbarmelijke staat, wordt niet onderhouden en is niet bruikbaar voor voetgangers en fietsers. Zie foto 2.
Artikel 1: De gemeenteraad geeft opdracht aan het college om de buurtwegen te inventariseren en te onderhouden.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
Al enkele malen hebben we onze bezorgdheid uitgedrukt over het stort van Canivet. Volgens de metingen moeten we ons geen zorgen maken, niettegenstaande het stort terug vernoemd werd toen er PFOS (vervuiling) werd aangetroffen in de buurt van de abdij van Park. Er werd door de watermaatschappij een toelichting gegeven over de waarden in het drinkwater en hoe zij met de vervuiling omgaan zodat er geen probleem is in het drinkwater. Deze problematiek en aanpak is ook uitvoering in de Pers verschenen.
Maar denkend aan de situatie in Zwijndrecht, maken wij ons zorgen over onze “gezondheid”.
Anderzijds werd al enkele keren gemeld dat er een hoge graad van pesticiden zit in ons grondwater. We weten dat dit zorgvuldig wordt gefilterd, maar de aanwezigheid van pesticiden wijst wel op het gebruik in onze regio. Bijna de helft van de 403 bijensoorten dreigt te verdwijnen in ons land, door onder meer driftig maaien en gebruik van pesticides. Minister Zuhal Demir had verleden jaar reeds een Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers opgesteld, een actieplan dat loopt tot 2030, waarin gesteld wordt dat het pesticidegebruik moet verminderen met 50%
Bijen zorgen voor bestuiving en zijn dus een belangrijke schakel. Binnen enkele weken worden de landbouwers maar ook de tuinliefhebbers die zelf hun groenten kweken terug actief.
Artikel 1: I.v.m. de aanwezigheid van PFOS: de gemeenteraad geeft opdracht aan het college om een informatie aan de inwoners te geven inzake de risico’s voor onze gezondheid wanneer het Agentschap Zorg en Gezondheid meer informatie verschaft.
Artikel 2: I.v.m. het behoud van onze bijenpopulatie, wordt in het volgende infoblad gewezen op de gevaren bij gebruik van pesticides.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur werd dit punt op vraag van Open Vld, Tom Teck en An Geets aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
In de lokale dorpskrant Acherdoechelen zijn er verontrustende berichten gepubliceerd omtrent een mogelijke link tussen de zware PFAS-vervuiling gemeten in de waterwinning van Abdij van ’t Park in Heverlee en het Canivetstort op het grondgebied van Haasrode.
Blijkbaar is er een trage grondwaterstroom die er tussen 1 en 5 jaar over doet tussen het stort van Canivet en de waterwinning van de Abdij van ’t Park. Ook aan de kant van Oud-Heverlee is er een grondwaterstroom die zich wel trager zou verspreiden.
Leuven heeft reeds een initiatief genomen om metingen te laten doen in gekende particuliere waterwinningen op zijn grondgebied in de nabijheid van voormeld traject. Daaruit blijkt dat er op bepaalde meetpunten hoge PFAS-waarden worden gemeten.
Aan de kant van Oud-Heverlee is het nog steeds wachten op het beschrijvend bodemonderzoek voor het stort van Canivet dat al einde 2021 had moeten klaar zijn. Om meer duidelijkheid te krijgen of het Canivetstort al dan niet een mogelijke bron van de PFAS verontreiniging is lijkt het aangewezen om zo snel mogelijk de nodige metingen te doen.
Zie vorig agendapunt.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur werd dit punt op vraag van Open Vld, Tom Teck en An Geets aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
In de lokale dorpskrant Acherdoechelen zijn er verontrustende berichten gepubliceerd omtrent een mogelijke link tussen de zware PFAS-vervuiling gemeten in de waterwinning van Abdij van ’t Park in Heverlee en het Canivetstort op het grondgebied van Haasrode.
Blijkbaar is er een trage grondwaterstroom die er tussen 1 en 5 jaar over doet tussen het stort van Canivet en de waterwinning van de Abdij van ’t Park. Ook aan de kant van Oud-Heverlee is er een grondwaterstroom die zich wel trager zou verspreiden.
Leuven heeft reeds een initiatief genomen om metingen te laten doen in gekende particuliere waterwinningen op zijn grondgebied in de nabijheid van voormeld traject. Daaruit blijkt dat er op bepaalde meetpunten hoge PFAS-waarden worden gemeten.
Aan de kant van Oud-Heverlee is het nog steeds wachten op het beschrijvend bodemonderzoek voor het stort van Canivet dat al einde 2021 had moeten klaar zijn. Om meer duidelijkheid te krijgen of het Canivetstort al dan niet een mogelijke bron van de PFAS verontreiniging is lijkt het aangewezen om zo snel mogelijk de nodige metingen te doen.
Vraag
Wat doet de gemeente om er voor te zorgen dat de resultaten van het beschrijvend bodemonderzoek zo snel mogelijk beschikbaar worden?
Schepen Jos Rutten overloopt de stand van zaken en de antecedenten.
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 20:45 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
De wateroverlast in Sint-Joris Weert en Oud-Heverlee ligt nog fris in het geheugen. Voor velen was dit een echte ramp!
Er is al eens toegelicht op een gemeenteraad dat men inspanningen wil leveren om dergelijke problematiek te voorkomen. Maar we stellen ons vragen, welke maatregelen men oplegt bij de goedkeuring van omgevingsvergunningen. Zo schrokken we toen we het negatief advies van Agentschap Wegen en Verkeer lazen bij de (bouw)aanvraag op de hoek Naamsestweg-Expressweg. Hierbij stelde het agentschap dat de bouw lager ligt dan de Expressweg en er dus geen claim kan komen voor wateroverlast, gezien de risico situatie gekend is.
Heeft het college een visie over omgevingsvergunningen waar er risico’s zijn?
Vragen:
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 54:30 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
In onze gemeente wonen heel wat dierenvrienden. Op ons grondgebied bevinden zich ondermeer: een ruiterschool en de grootste manège van België. Terecht werd daarom een vuurwerkverbod enkele jaren geleden afgekondigd. Alhoewel het niet duidelijk is of zowel knallend als geluidsarm vuurwerk verboden is.
Op oudejaarsavond begon het vuurwerk reeds te knallen om 23 uur.
Vragen:
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 59:55 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
Sinds 2018 kunnen scholen een aanvraag indienen voor een asbest inventarisatie in het kader van het “Actieplan Asbestafbouw”. Het gaat om scholen en openbare gebouwen. In het Vlaams Parlement hoorden we dat 1op 3 scholen maar een aanvraag hebben gedaan. Wel bleek dat hiervan bij 89% de asbestverwijdering nodig is/was.
Vragen:
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 1:02:12 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
Een overlijden stemt tot nadenken en bezinning. Velen hebben dan ook nood aan een plek waar men terug naartoe kan om de overledene te herdenken. Een kerkhof is een kunstmatig aangelegde herdenkingsplaats. Maar sommigen kiezen voor het “terug gaan naar de natuur” In Nederland kiest men hiervoor plekken uit in het bos.
In Juni 2022 stelden we de vraag om de mogelijkheden te bespreken met ANB, het voorstel werd toen positief onthaald.
(ter info: https://www.staatsbosbeheer.nl/doe-mee/herdenken/as-verstrooien)
Vragen:
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 1:05:50 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur wordt dit punt op vraag van NV-A aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
OHL kreeg enkele velden toegewezen, alsook kreeg de tennisclub enkele velden voor Paddel-sport.
We stellen echter vast dat OHL zijn terrein uitbreidt op de parking met een balustrade in het midden van de parking tussen de padelvelden en voedbalveld 6. (zie foto)
Hierdoor ontstaat er een gevaarlijke situatie. Ouders zetten hun kinderen af en moeten dan iets verder keren en terug voorbij die balustrade rijden, waardoor er op dit deel van de parking een zeer gevaarlijke situatie ontstaat. Spelertjes van OHL moeten achter de geparkeerde wagens door wandelen om aan deze balustrade te geraken.
We vernemen ook dat de poort, waar altijd de ingang was, zal afgesloten worden waardoor de gevaarlijke situatie nog gaat verergeren. We vragen dat er duidelijke richtlijnen komen op de parking.
Ook stellen we vast dat daar er nergens een fietsenstalling door de gemeente is voorzien. Vreemd, want stelt het huidige bestuur de fiets niet voor als “het” verplaatsingsmiddel?
Vragen:
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 1:08:00 van de opname.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur werd dit punt op vraag van Open Vld, Tom Teck en An Geets aan de gemeenteraadsagenda van 31 januari 2023 toegevoegd.
Op de gemeenteraad van 28 juni 2022 hebben we de problematiek aangekaart van het feit dat de brandweer van Leuven aan de alarmbel heeft getrokken omdat er slechts veertien brandweerlieden elke dag instaan voor de veiligheid van de ongeveer 250.000 inwoners en studenten van Leuven, Oud-Heverlee, Holsbeek, Bierbeek, Bertem, Lubbeek en Herent, én het UZ Leuven. Zij staan in voor alle grote en kleine incidenten, én het beheer van twee ziekenwagens, de helft van de Leuvense ziekenwagencapaciteit. Ter vergelijking: in Brussel staan ongeveer 200 brandweerlui paraat voor 1,2 miljoen inwoners. Een simpele rekensom leert dat Leuven dus zo’n 40 brandweerlui zou moeten hebben. Dat wil zeggen dat er voor Leuven en de buurgemeenten veel te weinig brandweerlieden zijn.
De beschikbaarheid van een tweede team kan ook niet altijd gegarandeerd worden. Het lijkt er dus op dat de veiligheid van onze burgers niet kan gegarandeerd worden.
We hebben op de gemeenteraden van 27 september 2022 en 29 november 2002 de problematiek nogmaals aangekaart zonder dat we daar dan een bevredigend antwoord op kregen.
Op 19 januari 2023 kregen we als gemeenteraadsleden voor de tweede keer een schrijven van van een aantal leden van het basis -en middenkader van de brandweerpost Leuven, die aanklagen dat er nog steeds geen oplossing is, er geen enkele transparantie is over de nieuwe risicoanalyse die beloofd is in juni 2002, en dat men blijkbaar toch verder wil gaan met de besparingen. Dit zou een serieuze bedreiging betekenen voor de veiligheid van onze inwoners. Uit de bespreking op de vorige gemeenteraad hadden we begrepen dat Oud-Heverlee zich kon vinden in een verhoging van het budget.
Vragen
Het antwoord is te beluisteren via de opname van de vergadering, die terug te vinden is op de website van de gemeente. Dit punt wordt behandeld op tijdstip 1:14:15 van de opname.
De voorzitter sluit de zitting op 31/01/2023 om 21:00.
Namens gemeenteraad,
Marijke Pertz
algemeen directeur
Adinda Claessen
voorzitter van de gemeenteraad