Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
Gemeentedecreet van 15 juli 2005
Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968
Artikel 7 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980
Onverminderd de bepalingen van :
- Het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid artikel 78.
- Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
- Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en de verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
- Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
- De algemene omzendbrief nopens de wegsignalisatie.
1. Nieuwe oversteekplaatsen
Enkele bewoners van de wijk Kauwereelstraat-Stationsstrat-Roodsestraat zijn vragende partij voor twee bijkomende oversteekplaatsen in de Kauwereelstraat : na het kruispunt met de Stationsstraat richting Nethen en tussen de Stationsstraat en de Roodsestraat.
2. Verlaagde borduur in de Kauwereelstraat
De fietsers komende vanuit de Molenstraat rijden het brugje onderdoor richting Kauwereelstraat en zijn geconfronteerd steile borduren. De borduren zijn wel afgeschuind, maar we merken vaak dat fietsers het daar niet riskeren om er daar al op de fietspaden te rijden.
3. Nieuwe wegversmallingen in de Stationsstraat
Na een test van enkele maanden met een eenzijdige versmalling in de Stationsstraat, ter hoogte van huisnummer 50-52, aan de kant van de sporen, wenst het college een nieuwe situatie uit te testen.
4. Voorrang situatie aan de spooroverweg
Door de nieuwe situatie in de Beekstraat (eenrichting voor gemotoriseerd verkeer, tweerichting voor de fietsers), is er een nieuwe mogelijke conflict ontstaan tussen automobilisten komende van de Stationsstraat die de voorrang van de fietsers komende van de Beekstraat (kant van de school) negeren.
Er wordt voorgesteld om de toekomstige situatie nu al uit te testen, met name, het afschaffen van de voorrang voor het verkeer komende van de Beekstraat (kant van de school/lokale handelaar) en door voorrang te geven aan de draaibeweging Stationsstraat-Beekstraat (kant van de kerk) en omgekeerd.
De politie vindt dat de toekomstige situatie het best wordt uitgetest zodat de effecten kunnen gemeten worden.
Zie plan in bijlage.
5. Fietsstraat in de Beekstraat
In het kader van de nieuwe verkeersleefbaarheidsplannen worden, om de verkeersveiligheid te verbeteren, een reeks maatregelen voorgesteld.
Een van deze maatregelen betreft het instellen van een fietsstraat in de Beekstraat.
Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto's zijn toegestaan.
In een fietsstraat :
1. Nieuwe oversteekplaatsen
Het is zeker niet onlogisch om een extra zebrapad te voorzien in de Kauwereelstraat gezien de categorie van deze straat (lokale 1) en het feit dat die buiten de bebouwde kom gelegen is op een drukke baan voor fietsers/voetgangers die naar het station of naar de school moeten.
De dienst infrastructuur stelt voor om een nieuwe oversteekplaats aan te brengen in de Kauwereelstraat, na het kruispunt met de Stationsstraat, richting Nethen, met een minimale afstand van 6 meter ten opzicht van het kruispunt, ter hoogte van de verlaagde borduren.
Een nieuw zebrapad is ook voorzien in de Kauwereelstraat, ter hoogte van de tuin van huisnummer 11, na het kruispunt met de Groot Neerveld, komende van de Stationsstraat, als vervanging van de recente verdwenen oversreekplaats ter hoogte van de traiteur.
Daarentegen stelt de dienst infrastructuur voor om geen bijkomende oversteekplaats te laten installeren in de Kauwereelstraat, tussen de Stationsstraat en de Roodsestraat door:
- het feit dat die zou gelegen zijn in het midden van een kruispunt
- met gebrek aan zichtbaarheid
- en te veel bewegingen in het kruispunt
2. Verlaagde borduur in de Kauwereelstraat
Er wordt voorgesteld om een zone te voorzien die voor een zachtere overgang zou zorgen door het afslijpen van enkele borduren.
Zie bijlage.
3. Nieuwe wegversmallingen in de Stationsstraat
Er wordt voorgesteld om te werken met twee keer een enkelzijdige versmalling in de Stationsstraat :
4. Voorrang situatie aan de spooroverweg
De huidige weginfrastructuur leent zich niet tot het afschaffen van de voorrang.
5. Fietsstraat in de Beekstraat
Overeenkomstig het verkeersleefbaarheidsplan wordt er voorgesteld om een fietsstraat in te stellen in de Beekstraat middels vier verkeersborden F 111 om het begin van de fietsstraat aan te duiden in de Beekstraat na de spooroverweg en na de Pastoor Tielemansstraat komende van de kerk, na de Neerveldstraat en de Pastoor Tielemansstraat komende van Neerijse. Verkeersborden F113 (einde fietsstraat) zijn niet meer verplicht. De fietsstraat eindigt dan op het volgend kruispunt.
Deze maatregel wordt genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren in de schoolomgeving van Sint-Joris-Weert en om de tijdelijke verkeersmaateregelen (eenrichting in de Beekstraat) te begeleiden.
Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen besluit twee nieuwe oversteekplaatsen aan te brengen in de Kauwereelstraat, na het kruispunt met de Stationsstraat, richting Nethen, met een minimale afstand van 6 meter ten opzichte van het kruispunt en na het kruispunt met de Groot Neerveld, richting Neerijse, ter hoogte van huisnummer 11.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen besluit om enkele borduren af te slijpen in de Kauwereelstraat, na de brug, komende van Nethen.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen besluit om twee keer een enkelzijdige versmalling in de Stationsstraat te installeren :
Artikel 8: Een afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de griffie van de politierechtbank van het kanton en aan deze van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement.