Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek artikelen 3.58, 3.59 en 3.60
Decreet Lokaal Bestuur
Met de nieuwe bepalingen had de wetgever voor ogen om het regime dat voorheen in de wet van 30 december 1975 was ingeschreven, te verruimen naar alle gevonden goederen, ongeacht hun statuut en ongeacht of deze al dan niet op het openbaar domein waren gevonden. Dit om redenen van uniformiteit en transparantie.
Bovendien peilt de nieuwe regeling ook naar de sociale verantwoordelijkheid van elkeen om gevonden voorwerpen niet voor zich te houden.
Enkel voor zaken die buiten een woning zijn geplaatst om te worden opgehaald of op een vuilnisbelt te worden geworpen, gelden de verplichtingen van de vinder en de gemeente niet.
De nieuwe regeling is van toepassing op alle gevonden voorwerpen ongeacht of zij op het openbaar domein worden gevonden of in andermans onroerend goed, met die nuancering dat voor goederen die in andermans eigendom worden gevonden een bijkomende verplichting rust op de vinder van het goed om de eigenaar in te lichten van de vondst.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het reglement goed voor de behandeling van verloren of gevonden voorwerpen door lokaal bestuur Oud-Heverlee.
Artikel 2: De vinder moet een redelijke poging ondernemen om de eigenaar van het gevonden voorwerp terug te vinden. Vindt deze de eigenaar niet terug, dan moet hij binnen de zeven dagen aangifte doen bij het lokaal bestuur waar de zaak gevonden is of een ander lokaal bestuur naar keuze. Het lokaal bestuur neemt de zaak dan op in haar register van gevonden zaken en laat dit desgevallend weten aan het lokaal bestuur waar het voorwerp gevonden werd. Dit laatste lokaal bestuur maakt daar dan ook melding van in het eigen register.
Het lokaal bestuur staat in voor de registratie en bewaring van verloren voorwerpen. De uitvoerende diensten staan in voor de ophaling en bewaring in het magazijn van fietsen en bromfietsen. De uitvoerende diensten bezorgen hiervan een omschrijving met foto zodat de registratie en opvolging kan gebeuren.
Artikel 3: Verloren voorwerpen kunnen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis afgeleverd worden. De politiezone VoDi bezorgt de verloren voorwerpen die bij hen afgeleverd werden en die in Oud-Heverlee gevonden zijn. De politie heeft een eigen registratiesysteem en overhandigt de goederen met een af te tekenen goederenlijst. Als er identificeerbare documenten (bvb. identiteitskaart of rijbewijzen) gevonden worden, worden de dienst burgerzaken en de politiezone VoDi verwittigd zodat de documenten ontseind kunnen worden.
Alle goederen worden geregistreerd in een excel-document. Hierin staan minstens volgende velden opgenomen:
Dit register kan geraadpleegd worden tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Gevonden fietsen worden ook geregistreerd via www.gevondenfietsen.be.
Het lokaal bestuur doet de nodige inspanningen om de eigenaar te vinden. Als de eigenaar gekend is, brengt de gemeente hem of haar binnen de maand na ontvangst van de aangifte op de hoogte.
Artikel 4: Bewaring van verloren voorwerpen
Het lokaal bestuur kan na zes maanden te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het voorwerp. Uitzonderingen hierop zijn:
Ingeval van verkoop moet het lokaal bestuur de opbrengst vijf jaar ter beschikking van de eigenaar of van zijn rechtverkrijgenden houden. Het voorwerp blijft immers toebehoren aan zijn oorspronkelijke eigenaar en het lokaal bestuur wordt slechts eigenaar vijf jaar na de opname in het register voor zover de oorspronkelijke eigenaar zich niet kenbaar heeft gemaakt.
Het lokaal bestuur heeft een retentierecht en mag eventuele kosten voor het ophalen en bewaren van de goederen aanrekenen indien de eigenaar het voorwerp komt ophalen.
Artikel 5: Ophalen van goederen
Minder dan zes maanden geleden verloren voorwerpen kunnen afgehaald worden tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Als het voorwerp wordt afgehaald, noteren we in het register de datum van ophaling en de gegevens van de ophaler. De ophaler tekent voor ontvangst. Voor het ophalen van auto’s, fietsen en ander groot materieel moet op voorhand een afspraak gemaakt worden. De goederen die opgeslagen worden in de gemeentelijk magazijn, kunnen pas afgehaald worden na voldoening van het retentierecht van het lokaal bestuur.
Artikel 6: Financiën
De afgifte, bewaring en vernietiging van verloren en gevonden voorwerpen brengt weinig tot geen kosten met zich mee. In geval er toch kosten ontstaan voor het weghalen en bewaren van de goederen, mag het lokaal bestuur deze aanrekenen aan de eigenaar of zijn rechtverkrijgenden volgens het geldende retributiereglement (voor tussenkomst door de gemeentelijke diensten voor prestaties voor rekening van derden ). De gemeente kan de teruggave van de goederen afhankelijk stellen van de betaling van die kosten.
Artikel 7: Verwijderen van goederen
Het lokaal bestuur staat in voor de vernietiging, schenking of verkoop van de goederen na het verlopen van de bewaringstermijn.
a. indien de goederen kunnen gebruikt worden binnen de gemeentelijke diensten dan worden ze behouden
b. niet-bruikbare goederen worden gratis aan het kringloopcentrum aangeboden of afgevoerd naar het recyclagepark
c. waardevolle goederen worden verkocht via een openbare verkoop
Voor elk voorwerp in het register wordt bij de finale afhandeling genoteerd aan wie het werd toegewezen, met vermelding van de datum van overdracht en het eventuele retentierecht.
Artikel 8: Dit reglement treedt in werking op 1 april 2023.