De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;
Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;
Het ondertekenen door de gemeente Oud-Heverlee op 22 januari 2021 van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030
Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 28 september 2021.
Het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.
Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Het aangepast meerjarenplan 2020-2025/5, meer bepaald acties:
Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.
Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:
Lokale besturen engageren zich tot de volgende elementen:
De Vlaamse overheid engageert zich tot:
De gemeente Oud-Heverlee ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 28 september 2021.
Op dit moment hebben 221 van de 300 gemeenten reeds het LEKP 2.0 ondertekend en er gaat een aantal gemeenten dit LEKP 2.0 nog ondertekenen.
Het intekenen op het LEKP 2.0 is nog mogelijk tot en met 5 december 2023.
Recent is gebleken op basis van antwoorden van de VVSG en het Agentschap Binnenlands Bestuur dat
Het trekkingsrecht voor Oud-Heverlee bedraagt (extra)- minimaal 12.866 euro per jaar voor 2023 en 2024. Dit is het trekkingsrecht berekend op situatie dat alle 300 gemeenten tekenen.
Gelet op
is het wenselijk dat de gemeente Oud-Heverlee het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert en/of nastreeft.
Artikel 1: De gemeenteraad besluit het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen waarbij de gemeente Oud-Heverlee zich engageert om in kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 de volgende doelstellingen na te streven:
Artikel 2. De gemeenteraad besluit tot en met 2030 geen gemeenteraadsbeslissing te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA en geeft de opdracht aan het College van Burgemeester en Schepenen om tot en met 2030 geen collegebeslissing te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA.
Artikel 3. De gemeenteraad neemt akte van de engagementen van de Vlaamse overheid.
Artikel 4. De gemeenteraad beveelt aan om het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan aan te passen aan deze beslissing van de gemeenteraad.