Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
Decreet Lokaal bestuur.
Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968
Artikel 7 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Koninklijk Besluit van 01 december 1975 houdende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg
Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Omzendbrief MOB/2009/01 van 03 april 2009
Onderhavig aanvullend reglement heeft uitsluitend betrekking op de gemeentewegen voor gemotoriseerd verkeer
Onderhavig aanvullend reglement heeft geen betrekking op de gewestwegen, parkwegen, specifieke landbouwwegen en trage wegen
In het kader van de nieuwe verkeersleefbaarheidsplannen worden, om de verkeersveiligheid te verbeteren, een reeks maatregelen voorgesteld. Een van deze maatregelen is het instellen van uitgebreide zones 30 in de gemeente.
Duidelijke en logische snelheidsregimes over het volledige grondgebied dragen de voorkeur: 50 kilometer per uur op doorgangswegen (met uitzonderingen voor lokale situaties zoals bij voorbeeld een schoolomgeving of een dorpscentrum), 30 kilometer per uur op alle andere wegen.
Voordelen van een zone 30 :
In zones met gemengd verkeer verhoogt een regime van 30 kilometer per uur merkbaar de veiligheid voor voetgangers en fietsers. Door de kortere remafstand van een wagen bij 30 km/u is het risico op zware verwondingen drie keer kleiner. Het risico op een dodelijk ongeval vermindert zelfs met een factor 6, vergeleken met 50km/u.
Het gebruik van minder vervuilende vervoersmodi wordt aangenamer en veiliger gemaakt en kan zo toenemen ten koste van het autogebruik. Dit leidt op zijn beurt tot een lager verbruik en dus minder CO2 uitstoot.
Bovendien, vermindert een zone 30 het sluipverkeer in de zone, wat zorgt voor minder hinder (trillingen en geluidsoverlast) en dus een hogere verkeersleefbaarheid.
Het is ook bewezen door studies dat het verkeer even vlot blijft rijden in een zone 30 dan in een snelheidsregime van 50 km/u.
Er wordt voorgesteld om een uitgebreide zone 30 in te stellen in Sint-Joris-Weert (zie document in bijlage) met verkeersborden F4a (begin zone) en F4b (einde zone) op volgende locaties :
Deze maatregel wordt genomen om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid te verbeteren in deelgemeente Sint-Joris-Weert.
De verkeersraad werd raadgepleegd en heeft positief geadviseerd over het voorstel tijdens de sessie van 15 februari 2023.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het instellen van een uitgebreide zone 30 in deelgemeente Sint-Joris-Weert, goed. op volgende locaties worden verkeersborden F4a en F4b voorzien :
De markering wordt aangebracht overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 en het Ministerieel Besluit van 1 oktober 1976.
Artikel 2: Het reglement treedt in werking vanaf één april 2023. De documenten worden overgemaakt ter kennisgeving aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare werken en aan de griffie van de politierechtbank van en te Leuven.